Svårt influensasjuk nekades vård

När har en smittad rätt till vård?
I lördags avled en 3-årig pojke på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm, de preliminära testerna visar på svinfluensa. Pojken hade tidigare blivit hemskickad från en närakut. 50-årige Bob Lindborg vårdas sen förra veckan på intensiven i Lund i en så kallad ecmolunga. Även han blev först hemskickad av sjukvården. Hör sambon Agneta Skallberg berätta om kampen för att sambon skulle få vård. Reportage av Marie-Caroline Biver. Hör även Lars Stavenow, chef för akutcentrum på universitetssjukhuset i Malmö och Inger Andersson von Rosen, läkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Köade på parkering för vaccintid
I Värmdö kommun utanför Stockholm har primärvården valt en annorlunda metod för att dela ut vaccinationstider. På måndagskvällen kunde kommuninvånarna åka till fem olika parkeringplatser utanför vårdcentraler och centrum för att få köa till sig en vaccinationstid. Reportage av Anna-Karin Sivberg. Hör även Kersti Ejeby, verksamhetschef i Värmdö Primärvård.

Bredare bredband
90 procent av svenskarna ska ha tillgång till bredband på 100 Megabit/sekund är regeringens önskemål. Hur ska det gå till? Samtal med Åsa Torstensson, infrastrukturminister.

Reinfeldt och Obama
Statsminister Fredrik Reinfeldt är i Washinton för möten med USA:s president Barack Obama. Klimatfrågan står högt på dagordningen med tanke på klimatmötet i Köpenhamn i december. Samtal med Ginna Lindberg, vår korrespondent i Washington.
 
Hör även Marcus Carson som forskar om USAs klimatpolitik på Stockholms Universitet.

Värstingresa till Nicaragua
Nu försöker Göteborgs Stad hitta nya vägar att få bort unga från kriminalitet och dåligt beteende. Inom kort hoppas de att kunna skicka fyra ungdomar på glid till Nicaragua under ett år, för att bo i polisfamiljer, jobba ideellt i sociala projekt och om det behövs läsa in gymnasiekompetens. Reportage av Lisa Sofia Larsson
 
Samtal med Lena Säljö, Socialchef, Biskopsgårdens Stadsdelsförvaltning.

Karzai segrare efter bara en omgång
Det inte blir en andra valomgång i Afghanistan och president Hamid Karzai har utropats till vinnare. Fawzia Koofi som är parlamentsledamot i Afghanistan ser det som ett hot mot demokratin. Reportage av Karin Wirenhed kl 7:39.

Det går bra för Mumintrollet
Mitt under den globala lågkonjunkturen finns det företag som går riktigt bra. Ett av dem är det företag som marknadsför Muminfamiljen och dess vänner. Nu lockar en lansering av dom finländska sagofigurerna i USA. Reportage av Christer Fridén.


Utrikeskrönika tisdag
Krönika signerad Nils Horner.

Programledare: Camilla Kvartoft
Producent: Klas Wolf-Watz
klas.wolf_watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista