Vilka rättigheter har en sambo?

Brustna förväntningar
Efter sitt möte med USA:s president Barack Obama antydde statsministern att ett bindande klimatavtal är för mycket att hoppas på. Och farhågorna bekräftas av EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso. Med en månad kvar till Köpenhamnsmötet är tonläget alltså helt annorlunda än tidigare. Vad kan vi vänta oss av klimatmötet i Köpenhamn i december? Samtal med Björn-Ola Linnér, klimatforskare på Linköpings universitet.

Vem har rätt att ärva?
Arvsstriden efter succeförfattaren Stieg Larssons död 2004 har gjort sambolagstiftningen högaktuell. Stieg Larssons Milleniumtrilogi har efter hans död sålt 20 miljoner exemplar bara i Europa. Men sambon sedan 30 år, Eva Gabrielsson, har inte fått del av försäljningssuccén. Hon lämnades lottlös på grund av att de båda aldrig gifte sig eller skrev nåt testamente. Hör Eva Gabrielsson berättelse och hör Josefin Brink, vänsterpartist som vill ändra på sambolagstiftningen debattera mot Anti Avsan, moderat i civilutskottet.

Honungsbinas död
Några av de vanligaste bekämpningsmedlen som används i jordbruket kan vara orsaken till den massdöd som drabbat bin runt om i världen de senaste åren. Det rapporterar Ekot. Samtal med Kerstin Ebbesten, expert på biavel på Jordbruksverket.

Sex och samlevnad i riksdagen
På onsdagen blir det sexsnack i riksdagen. RFSU har bjudit in ledamöterna till en sex- och samlevnadslektion, anledningen är frågan om sex- och samlevnad ska ingå i den nya lärarutbildningen. Samtal med Hans Olsson RFSU och Annika Qarlsson (C).

Miss Universum
Titeln "Miss Universum" gick tidigare i höstas återigen till Venezuela. Det var första gången ett land vann skönhetstävlingen två år i rad, men det var knappast någon slump. I Venezuela är skönhetstävlingar av alla de slag en mångmiljonindustri, och den långa vägen mot att bli en skönhetsdrottning börjar tidigt. Reportage av Lotten Collin.

Kommuner hittar egen behandling för unga
Antalet platser på de statliga ungdomshemmen minskar nu. Förklaringen är att kommunerna i större utsträcknig väljer egna behandlingsalternativ. Statens institutionsstyrelse har framför allt dragit ner på platserna för unga flickor, som på Björkbacken i Göteborg, där man slog ihop två avdelningar så sent som i förra veckan. Reportage av Hanna Nyberg

och samtal med Ewa Persson Göransson, Generaldirektör SIS.

Utrikeskrönika onsdag morgon
Krönikan är signerad Maria Persson Löfgren.

Programledare:
Lasse Johansson

Producent:
Kajsa Boglind
kajsa.boglind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista