Hanna Sahlberg, Peking

De sista kvinnorna med bundna fötter?

PEKING, måndag. Man märker det först på den vaggande gången. Om man inte råkar titta ner på marken och lägger märke till de pyttesmå tygskorna direkt.
Det är inte ofta man ser damer med bundna fötter längre, men på nyårslovet i Yunnan stötte vi i alla fall på en ur den allra sista generationen. Jag vet inte om min dotter hann uppfatta vad som var så speciellt med den lilla tanten som hade samma skostorlek som en fyraåring.


När kvinnodagen började firas för hundra år sedan var fotbindning fortfarande en av de stora kvinnofrågorna i Kina.
En lyckad fotbindning innebar smärta varje dag, men kunde skapa de små konstverk till dockfötter som var ett mått på kvinnlig skönhet. Och som kunde fånga en passande man.

Fotbindningen förbjöds av kommunistpartiet, som ville att kvinnorna skulle ha starka fötter som det gick att arbeta med.
Men det där med att fånga en passande man däremot är lika aktuellt idag.
En journalistvän till mig blev nyligen erbjuden jobb som korrespondent för ett kinesiskt nyhetsmedium i Tokyo.
Ett jobb som hon passade utmärkt för. Men när hon bestämde sig för att ta det upptäckte hon att den första reaktion hon fick av många bekanta var: men hur ska det gå med giftermålet?
Hon skulle nämligen hinna fylla trettio under tiden i Japan - och det är en magisk gräns som kinesiska kvinnor är mycket medvetna om.

För de som missar den magiska gränsen utan att bli gifta finns en rad fula skämt, som till exempel det här: hur många kön finns det? Män, kvinnor och kvinnliga doktorander.

Ett bra jobb eller en intressant avhandling smäller inte lika högt som en passande man, det är fortfarande den allmänna åsikten.

En annan väninna förklarade att hon var nöjd med att ha passerat den kritiska 30-årsgränsen, för helt plötsligt slutade hennes föräldrar att klaga över hennes pojkvän och blev i stället väldigt lättade när de berättade att de skulle gifta sig.

Dotterdöttrarna och dotterdottersdöttrarna till de små damerna med de bundna fötterna har fått bättre mat än de och är både en och två huvuden högre. Fler än någonsin har universitetsutbildning. Men många av dem vaggar på liknande sätt när de försöker manövrera sina höga stövlar i ilfart längs gatorna idag medan de både ska hinna arbeta och bli gifta.

Hanna Sahlberg, Peking

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".