Therese Larsson

Måndag 26 april

Programledare: Therese Larsson

Cypern delat för all framtid?
I helgen stod det ju klart att grekcyprioterna röstade nej till FNs plan att ena ön - medan turkcyprioterna sa ja till ett enande. Med direkt från den turkiska delen av cypern hör ni Ann-Sofie Jakobsson Hatay, freds- och konfliktforskare på Uppsala universitet, resonera om valresultatet. Sändes 06.15.

Muslimsk morgonandakt
Varje morgon klockan kvart i sex sänder P1-morgon en andakt. Sedan 1930 har Sveriges Radio enbart sänt kristna morgonandakter, med bibelord och med kristna reflextioner och böner. Men i morse lät det annorlunda när Leila Abdu för första gången höll en muslimsk morgonandakt i P1. Hör Andreas Miller, chef över P1:s livsåskådningsredaktion, om denna nyordning. Sändes 06.20.

Socialdemokraternas måttfulla uppror
Famlar socialdemokratin efter en ny identitet?
Ja, åtminstone om ska tro Jesper Bengtsson, ledarskribent på oberoende socialdemokratiska Aftonbladet, som kommer ut med en ny bok idag. Det är en betraktelse över hur socialdemokratin har förändrats över de senaste tjugo åren. Kl 06.38.

Kvinnorna i Iran
Vår korrespondent Maria Persson Löfgren är på besök i Iran och berättar om kvinnornas situation i landet. Kl 06.44

Terrorister till sjöss
2001 använde terrorister flygplan för att attackera mål i USA. I Madrid sprängdes i år ett tåg. Kan sjöfarten bli nästa mål? Sjöfarten får nya regler från den 1 juli och syftet är att skapa ett system som ska kunna förhindra en katastrof i samband med ett terrordåd och också att förhindra att terrorister och vapen tas ombord på fartygen. Hör Johan Fransson, sjösäkerhetsdirektör på Sjöfartsinspektionen, och Håkan Friberg VD i Sveriges redareförening om förändringarna. Kl 7.21

Jakten på al-Qaida i Pakistan
Reportage från Karachi i Pakistan där polisens jagar terrorister som samverkar med terrornätverket al-Qaida. Kl 8.20

Utländska militärövningar i Norrland
Lars Ångström (mp) och Allan Widman (fp) diskuterar förslaget om att utländsk militär ska få utföra egna militärövningar på svenskt territorium. Kl 8.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista