Onsdag 21 april

Programledare:

Kärnvapenteknikern Vanunu friges
Mannen som avslöjade Israels kärnvapen - teknikern Mordechai Vanunu släpps idag fri efter ett 18-årigt fängelsestraff för spioneri och landsförräderi. Vanunu läckte fotografier och information om Israels kärnvapenprogram till den brittiska tidningen Sunday Times. När han idag släpps fri så möts han vid grinden av påhejare från hela världen som under många år engagerat sig för Vanunus sak.

Hör Per Lager, före detta riksdagsledamot för miljöpartiet och sedan många år engagerad i Vanunus fall 6:15 och Eli Göndör, frilansjournalist som bott många år i Israel och som är både svensk och israelisk medborgare kl 7:38.

Kommunala poliser
I höstas i P1 morgon krävde Sävsjös kommunalråd Stefan Gustafsson kommunala poliser. Orsaken var att poliserna i Jönköpings län centraliserades till de större städerna och i den lilla kommunen Sävsjö var bråken och stölderna många och polisnärvaron sällsynt. Nu har kommunalrådet nästan fått som han ville. Reportage av P1 Morgons Sven Börjesson ca 6:20.

Spanien välkomnar nya EU-medlemmar
I Spanien ser många snarast fram emot att få in fler invandrare frå centraleuropa efter EU:s utvidgning. Där är det nämligen de marockanska invandrarna som ses som ett hot, särskilt efter terrorattackerna i mars. De polska invandrarna och då särskilt kvinnorna, är däremot rena attraktionen i Spanien. Vår medarbetare Petra Sokolowski har besökt Madridförorten Alcala de Enares. Klockan 6:44.

Inga övergångsregler?
Trots att en majoritet i riksdagen, socialdemokraterna, moderaterna och folkpartiet anser att det behövs speciella regler för dom nya EU-medborgarna som skulle vilja jobba och bo i Sverige så blir med stor sannolikhet inga övergångsregler. Var talet om att våra bidragssystem skulle utnyttjas överdrivet trots allt? Har våra baltiska grannar förolämpats helt i onödan? Blev det mycket väsen för ingenting? Moderatledaren Fredrik Reinfledt och centerledaren Maud Olofsson i P1 Morgon 7:21