Tisdag 27 april

Programledare: Camilla Kvartoft

Persson på toppmöte
Idag ska Göran Persson träffa FN-chefen Kofi Annan, han ska ringa in börsen på Wall Street och ta emot ett postumt pris till Anna Lindh....och när han ändå är i staterna så har han lyckats få till en träff med president George Bush i Vita huset. Men vad är syftet med att träffa Bush och är det bra att mötet sker? Hör PJ Anders Linder, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och Britt Marie Mattsson reporter på Göteborgs-Posten och fd USA-korrespondent. Sändes kl 7.20

Nya riktlinjer för hjärt-lungräddning
Det är forskning gjord på universitetssjukhuset i Lund som kan leda till att vi snart får lära om hur vi ska ta hand om någon som drabbats av hjärtstillestånd. De nya riktlinjerna har redan fått konsekvenser för ambulanssjukvården i Malmö.
Poul Kongstad, chefläkare för ambulanssjukvården i Skåne berättar om de skånska erfarenheterna kl 7.40

Sydafrika 10 år efter apartheid
För tio år sedan hölls valet som slutgiltigt krossade apartheidsystemet i Sydafrika. Det var oroligt och våldsamt in i det sista men Nelson Mandela förde med skicklighet och fast hand sitt land mot demokrati. Hör Sveriges Radios korrespondent rapportera från 10-årsjubilerandet klockan 06.15.

Knarkdebatten 50 år
Idag är det exakt femtio år sedan narkotika kom på tal för första gången i riksdagen. Sedan dess har drogmissbruk blivit ett av våra stora samhällsproblem. Tullens narkotikabeslag bara ökar och ökar och priserna på narkotika faller rejält vilket tyder på god tillgång. Allt tyder på att vi idag har fler narkomaner i Sverige än någonsin tidigare. Reportage och samtal med Gun Zacharias, pensionerad socionom med lång erfarenhet av missbruksfrågor och Björn Fries, samordnare för regeringens narkotikapolitik klockan 6.39. Klockan 8.15 berättar Namu Nambiar, före detta drogmissbrukare och i dag socionom, om sina erfarenheter och hur de kan användas för att förbättra arbetet mot narkotika.