Torsdag 6 maj

Programledare: Camilla Kvartoft

Amerikanska presidentens ursäkt
Världens mäktigaste man - USAs president George W Bush - satt i arabisk TV igår och fördömde tortyr och övergrepp mot irakiska fångar begågna av amerikanska soldater. Men han bad aldrig uttalat om ursäkt. Hör en svensk irakiers reaktion kl 6:15.

Höga löner i Bryssel
I och med EU:s utvidgning den första maj får Bryssel ett antal nya politiker och tjänstemän. I de nyblivna medlemsländerna används EU-politikernas löner och generösa resebidrag som ett argument mot EU av populistiska partier. Men förändringar är på gång. Det lovar en av de nya kommissionärerna som har träffat Sveriges Radios korrespondent Kjell-Albin Abrahamsson. Hör reportaget 06.25.

Dyrt skräp
Skräpet på Sveriges återvinningsstationer är ett problem som kostar 50 miljoner kronor om året. Men sedan tre år tillbaka pågår operation sopspaning i ett femtiotal kommuner och det har nu gett resultat. Följ med på en sopspaning i Helsingborg och hör Ulla Krohn, som är ansvarig för sopspanarprojektet, om hur man egentligen ska bete sig på soptippen. kl 06.40

Bad Georg W Bush verkligen om ursäkt?
USA:s president George Bush fördömde igår hur amerikanska soldater betett sig i Irak efter de senaste dagarnas tortyrbilder. Men vad krävs för att någon som George Bush ska be om ursäkt? Och hur ska ursäkten helst se ut? PR-konsulten Pål Jebsen och diplomaten Sverker Åström samtalar 07.21.

Castro isolerar Kuba
Kuba fortsätter att isolera sig gentemot omvärlden och Fidel Castro talade i sitt förstamajtal om EU ”som en maffiamobb allierad med och underställd Washington”. Hör Sveriges ambassadör på Kuba Eivor Halkjaer berätta om hur arbetet på ambassaden förändrats sedan relationerna med regeringen frusit och hör svenskkubanen René Vasquez Diaz om varför Fidel Castro är så arg på EU. kl 07.40