Therese Larsson

Fredag 7 maj

Programledare: Therese Larsson

Bush i hårt blåsväder
De senaste dagarnas avslöjanden om missförhållanden vid de amerikanska fängelserna i Irak innebär att president Bush nu genomlider sin värsta politiska kris hittills. Senare idag skall till exempel försvarsminister, Donald Rumsfeld, förhöras i kongressen om hur försvarsdepartementet har hanterat frågan om förnedringen av fångarna vid Abu Ghraib-fängelset utanför Bagdad. Och nya bilder på övergrepp tycks komma nästan varje dag. Thomas Nordegren, vår korrespondent i Washington och Jonas Pontusson, professor i Statsvetenskap vid Cornell University i USA berättar om reaktioner och situationen för den amerikanske presidenten kl 6.15.

Feministbråk på Handels
De senaste veckorna har det stormat kring näringslivets främsta plantskola för våra framtida företagsledare - Handelshögsskolan i Stockholm. Och frågan gäller varför så få kvinnor når toppen i näringslivet och vad skolan ska göra åt saken. Vår reporter Therese Bergstedt har träffat tre unga kvinnliga handelsstudenter som funderar på sin situation på skolan och framtiden. kl 6.15. Handelshögskolans rektor Lars Bergman berättar om problemen på skolan kl 7.39.

Var tredje invandrare diskriminerad
Mer än var tredje utlandsfödd svensk känner sig diskriminierad i Sverige. Det visar en undersökning som gjorts av anti-diskrimineringsbyråerna i Göteborg, Stockholm, Norrköping och Umeå. Furat Yari, som kommer från Irak, men som bor i Bergsjön utanför Göteborg, berättar om sina upplevelser. John Stauffer, som är jurist på DO, diskrimineringsombudsmannen, tror att siffrorna är i underkant. Sänt kl 6.38.

Norsk dramatiker i exklusiv intervju
Han är Europas mest spelade samtidsdramatiker. Hans pjäser har översatts till så många som 37 olika språk och spelas i fyra världsdelar. Norske dramatikern och författaren Jon Fosse har också spelats på flera scener här i Sverige. Nu är han aktuell med en ny roman i Norge som senare kommer ut här. Han ställer sällan upp på intervjuer, men Beatrice Janzon, SR:s korrespondet i Oslo, fick en exklusiv intervju med dramatikern. kl 6.38

Är det alltid klokt att polisanmäla en våldtäkt?
Efter flera uppmärksammade våldtäktsrättegångar och flera fall av överfallsvåldtäkter under våren ifrågasätter nu Susanne von Schreeb, överläkaren på kvinnokliniken på Huddinge Sjukhus, dit många våldtäktsoffer kommer, om det är klokt av kvinnor att polisanmäla våldtäkter. Hör henne samtala med Catharina Bergqvist Levin, tillförordnad riksåklagare kl 07.20.

Vägverket manipulerar med dödssiffror
Manipulerar vägverket sin statistik på döda i trafiken? Det anser trafiksäkerhetsforskaren Anders Englund, som ifrågasätter Vägverkets trafiksäkerhetsarbete. Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall bemöter kritiken. kl 8.15

Guldvittring i hockey-VM
I morgon kommer stora delar av Sverige att stå stilla, när Tre Kronor möter USA i semifinal i Tjeckiens huvudstad Prag. Susanne Sjögren, sportjournalist på TV4 och Radiosportens Annika Duncan, menar att formkurvan för Tre Kronor talar för final. Kl 8.15

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".