Lasse Johansson

Onsdag 28 april

Programledare: Lasse Johansson

Göran träffar George
Idag träffar den svenska statsministern Göran Persson världens mäktigaste man, USA:s president George Bush. Det är sällan svenska statsministrar tas emot i Vita Huset, men Henrik Liljegren, tidigare ambassadör i Washington, har varit med vid tidigare möten. Han såg till att Göran Persson fick träffa dåvarande presidenten Bill Clinton och berättar i P1-morgon om hur ett sånt möte går till. Kl 06.15.

Gandhidynastin lever vidare
Familjen Gandhi lever vidare i den indiska politiken. Vår reporter speglar dynastin genom ett besök på Indira Gandhis minnesmuséum. Varför är familjen så mytomspunnen? Hör Sveriges radios korrespondent Nils Horner och statsvetaren Sten Widmalm. Kl 06.20

Kyrkan rycker in där socialen brister
Fler och fler ensamstående mammor med barn vänder sig till olika frivilligorganisationer för att få ekonomisk hjälp när kommunernas socialtjänst inte räcker till. Det visar uppgifter från både svenska kyrkans diakoni och Frälsningsarmén. Tvåbarnsmamman Sara från Mora får ingen hjälp på socialkontoret och måste försöka hitta andra lösningar för att få fram pengar till det allra nödvändigaste. Hör Lasse Ekelöfs reportage från Mora. Urban Karlsson, doktor i socialt arbete på Umeå Universitet, berättar mer om socialbidragsnormen och hur olika kommunerna hanterar den. Kl 06.38.

Övergångsregler blir inte av
Idag röstar riksdagen om övergångsregler för de länder som blir EU-medlemmar på lördag. Frågan har under våren väckt en hetsig debatt här i Sverige och nu ser det ut som om regeringens förslag om övergångsregler inte kommer gå igenom. Det skulle göra Sverige till ett av de få länder i EU som inte inför någon form av nya regler inför utvidgningen. Cecilia Malmström, folkpartiet och Göran Färm, socialdemokraterna, bägge EU-parlamentariker, berättar om hur diskussionen om övergångsregler i Sverige har tett sig från en Brysselhorisont. Kl 7.21.

Totalavbrott i SVT
På tisdagskvällen drabbades Sveriges Television av ett totalt sändningsavbrott. Samtliga kanaler - SVT 1, SVT 2 och SVT 24 låg nere i drygt en halvtimme och inga bilder eller felmeddelanden kunde sändas. Och trots att sändningarna kom igång igen så kunde inte Sveriges största nyhetsförmedlare Rapport få ut sin sändning i tid. Håkan Öster, teknisk direktör på SVT, berättar mer om avbrottet. Kl 7.39.

Svenska spel möter hård konkurrens
Igår krävde det statliga svenska spelmonopolet att få höja utdelningen till sina spelare. Anledningen är konkurrensen från de utländska bolag som sysslar med spel på nätet. Men hur hotat är Svenska spel - och vilka är det som kan tjäna på ökad konkurrens bland spelbolagen? Hör Expressens spelredaktör Eskil Hellberg om det hotade svenska spelmonopolet. Kl 8.15

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".