Tisdag 11 maj

Programledare: Pia Fridén

Max 130 km/h
Bilar som är programmerade att inte köra snabbare än en viss hastighet, kan det stoppa trafikdöden? Varje år dör över 500 personer i trafiken i Sverige - i uppemot 200 av fallen beror det på att föraren kört för fort. Och det effektivaste sättet för att få ned hastigheterna är enligt en ny rapport att programmera bilarna så att det inte går att köra fortare än till exempel 130 kilometer i timmen. Men alla är inte överens om att det är farten som är boven i dramat, hör debatten mellan Motormännen och en trafikforskare kl 06.15.

Iraks skatter återbördas
Under Irakriget förra året visades dramatiska bilder av det plundrade Iraks museum i Bagdad. Muséet, ett av dom förnämsta arkeologiska muséerna i världen, verkade helt ödelagt. Mycket av det plundrade har visserligen kommit tillbaka, men fortfarande, över ett år efter krigets slut, är muséet stängt och man vet inte riktigt när det kan öppna igen. Hör Christer Fridéns reportage i P1 Morgon ca 06.25.

Indonesiens regnskog skövlas
Har du ätit glass på senaste tiden? Då har du troligtvis också ätit palmolja, ett vegetabiliskt fett som finns i allt fler produkter i våra matvarubutiker. Men den här oljan utvinns på regnskogens bekostnad. Särskilt allvarligt är läget för skogarna i Indonesien. Vår reporter har tittat närmare på hur palmoljan skövlar skogar - och ställer lokalbefolkningen utan försörjning. Lyssna 06.38

Utreder socialtjänsten för sällan?
Ekot har gjort en omfattande granskning av hur myndigheterna hanterar dom mest utsatta barnen.Över 200 kommuner har svarat på ekots enkät om hur många anmälningar som förra året kom in till socialtjänsterna om misstankar om barn som riskerar att fara illa. Resultatet visar att det är mycket stora skillnader i landet. Några kommuner inleder utredningar på nästan alla anmälningar. Lyssna kl.  07.18

Sänk alkoholskatten
Sedan Sverige gick med i EU 1995 har alkoholkonsumtionen ökat med 30% och med den deb alkoholrelaterade dödligheten. Länge har vi försökt begränsa konsumtionen med hjälp av höga priser på systemet. Men nu föreslår Verdandi, som säger sig kämpa för ett alkoholskadefritt samhälle, en sänkning av alkoholskatten med 20%. Verdandi debatterar med IOGT i P1 Morgon kl 07.39.

Filmstopp utan avtal
Just som filmfestivalen i Cannes är redo att dra igång står det klart att svensk film befinner sig i djup kris. Stora delar av den svenska filmproduktionen ligger nere i väntan på ett nytt filmavtal, och desperationen sprider sig bland svenska filmare. Men något nytt avtal är inte i sikte. Tvärtom motarbetar många företrädare för branschen avtalet. Även svenska filmdistributörer, producenter och regissörer är missnöjda med den nuvarande konstruktionen. Debatt mellan kulturminister Marita Ulvskog och regissören Kjell-Åke Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".