med Camilla Kvartoft

Donald Rumsfeld, omstridd hök

Reportage från Knutby

Avlyssningens historia

Sverigedemokraterna alltför främlingsfientliga

Irakdebatten i Europa

Bröllopsyra i Danmark

Sveriges Radios New York-korrespondent Anders Ask porträtterar USAs just nu mest kritiserade person, försvarsminister Donald Rumsfeld. Skandalen kring övergreppen på irakiska fångar bara växer, och med den kritiken mot Rumsfeld och kraven på hans avgång, krav som nu hörs även inom försvarsmakten. Hör om personen Donald Rumsfeld kl 06.15.

Sverigedemokraterna hade stora framgångar i Skåne vid valet 2002. Partiet tog sammanlagt 30 mandat i 15 av Skånes 33 kommuner. Men bara lite drygt ett år efter valet har två förtroendevalda i Skåne lämnat Sverigedemokraterna i protest mot partiets hårda hållning mot människor med utländsk bakgrund. Båda tar starkt avstånd från sina tidigare partikamrater, men sitter kvar på sina fullmäktigestolar som politiska vildar. P1 Morgon har pratat med dem, kl 06.20, och senare i sändningen samtalar vi med Richard Slätt, redaktionssekreterare på Expo, en stiftelse som jobbar med att granska högerexremism i Sverige. Kl 08.15.

Nu vill regeringen göra det lättare för Säpo att avlyssna. Enligt ett nytt förslag ska Säpo få övervaka i förebyggande syfte, alltså innan det eventuella brottet har begåtts. P1 Morgon intervjuar Magnus Hjort, doktorand i samtidshistoria och även expert i den Säkerhetstjänstkommission som tillsattes för några år sedan för att en gång för alla ta reda på exakt hur Säpo har avlyssnat genom åren. Lyssna kl 06.38.

I dag väcks åtal i Knutbymålet, mot den förra pastorn i pingstförsamlingen och barnflickan som är misstänkta för mord och mordförsök. Rättegången börjar sedan på tisdag i nästa vecka. För den lilla orten Knutby i Uppland - fyra mil nordost om Uppsala - är det ett viktigt steg för att kunna gå vidare efter de dramatiska händelserna som skakat hela bygden. Hör Gunilla Österlunds och Maria Eksedlers reportage i P1 Morgon ca 06.40.

Bilderna från Abu Ghurayb-fängelset i Irak har väckt reaktioner i Europa. I Frankrike, Tyskland och Italien har debatten om kriget i Irak påverkats av tortyrbilderna, men på olika sätt. Kl 7.20

Här uppe i Stockholm märker man inte av ståhejet i Danmark, men i Skåne har nog dom flesta följt nedräkningen inför det stora kungabröllopet på fredag då kronprins Fredrik ska äkta sin Mary. Malin Bring är frilansjournalist i Köpenhamn och samtalar med Camilla Kvartoft om festförberedelserna. Kl 07.39.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".