Lasse Johansson

Tisdag 18 maj

Programledare: Lasse Johansson

Israelisk offensiv
Igår inledde Israels militär en offensiv i Gaza. Målet är att finna och förstöra tunnlar som förbinder Gaza med Egypten och som enligt den israeliska militären används för att smuggla in vapen till Gaza. I helgen raserade israeliska styrkor ett 80-tal hus i gränszonen och gjorde tusentals palestinier hemlösa - och fler hus skall raseras säger Israels ÖB.
Klockan 06.15 medverkade Johan Ericsson som arbetar vid FN:s kontor för palestinska flyktingar i Gaza.

Röda Korset publicerar inte sina rapporter, varför?
Imorgon onsdag börjar den första rättegången mot en av dom amerikanska soldater som misstänks för tortyr och misshandel av fångar i Irak - övergrepp som omvärlden fick kunskap om för bara några veckor sedan då bilder publicerades - men Röda Korset kände till missförhållandena långt tidigare. Varför rapporterade inte Röda Korset om de missförhållanden man kände till?
Klockan 06.20 talade vi med Åsa Molde, styrelseledamot i Röda Korset och Ylva Strömberg, Läkare utan Gränser.

Pingstpastorerna och frestelsen
Idag inleds rättegången mot pastorn och barnflickan från frikyrkoförsamlingen i Knutby. Händelserna i Knutby har fått enorm uppmärksamhet i medierna, men har också startat en debatt inom pingströrelsen om pastorers makt.
Hör P1morgons Katja Magnussons reportage där hon träffat en grupp blivande pingst-pastorer. Dessutom samtal med den fd pastorn Bengt-Göran Grönlund. Kl 06.40

Kritik mot avvisning av terroristmisstänkta
Ett par månader efter terroristangreppen i USA 2001 avvisade den svenska regeringen två terrormistänkta egyptier - beslutet togs efter att Egypten gett garantier för en rättvis rättegång och en human behandling - men enligt TV4s Kalla Fakta blev männen torterade - och dessutom skedde avvisningen med hjälp av amerikanska agenter.
Hör Carl Söderberg, generalsekreterare på Amnesty och Hans Dahlgren, kabinettsekreterare UD kl 07.21

Urfolksforum i New York
I FN-högkvarteret i New York pågår en omfattande konferens som trots att den berör grundläggande rättigheter för över 350 miljoner människor världen över - inte får någon större uppmärksamhet i de stora medierna. Det handlar om Urfolksforumet - där omkring 1500 representanter från runt 500 grupper (samer, indianer, tuareger, hmongfolk och många andra) diskuterar ursprungsbefolkningarnas olika problem, önskemål och krav.
Hör vår korrespondent Anders Asks reportage kl 07.39

Nytt handlingsprogram i Pingstkyrkan
Det finns en grupp inom Pingstkyrkan som just nu arbetar med att sätta ihop ett handlingsprogram eller handbok, dels för församlingen och hur den ska agera om en pastor faller för frestelserna på något vis - och dels för hur pastorn själv ska göra.
Den som leder arbetet är Lars-Evert Jonsson, pastor i Värnamo kl 08.20

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista