Camilla Kvartoft

Onsdag 19 maj

Programledare: Camilla Kvartoft

Tortyrrättegång i Bagdad - vad säger folkrätten?
Nu inleds den rättsliga processen kring de amerikanska övergreppen mot fångarna i Abu Ghraib fängelset i Bagdad. I dag ställs fyra amerikaner inför krigsrätt i Bagdad och den stora frågan är om de lydde order eller agerade på eget bevåg. Men även den som lyder order i en sådan här situation gör sig skyldig till brott mot folkrätten. Om det och andra folkrättsliga aspekter pratar folkrättsprofessorn Ove Bring, och Mikael Klein, ansvarig för folkrättsutbildningar inom försvarsmakten, berättar hur svenska soldater utbildas för att hantera liknande situationer. Allt klockan 7.21.

Mer om torterande soldater
Nu kommer nya uppgifter om de soldater som i dag ställs inför krigsrätt för övergreppen i Abu Ghraibfängelset i Bagdad. Samtliga är reservister, kommer från samma stad och har tjänstgjort som militärpoliser i fängelset. Ekots Thomas Nordegren, som besökt soldaternas hemstad Cumberland i Maryland, berättar i P1 morgon om deras bakgrund: flera av dem är fångvaktare i det civila och en är en känd våldsverkare. Klockan 6.15

Sänkt alkoholskatt ska minska drickandet
Vi svenskar dricker mer sprit än någonsin förr: En halv liter vodka i veckan går att läsa på Dagens Nyheters debattsida idag. Artikelförfattaren Kent Härstedt kommer till P1 morgons studio och berättar hur han som regeringens alkoholinförselutredare kan lägga förslag om sänkt spritskatt för att råda bot på ökningen. Klockan 6.38.

Buller ett växande hälsoproblem
Störs du av allt oväsen som är runt omkring oss? Ja, du är inte ovanlig i så fall. Buller är ett ständigt ökande problem. En färsk EU-rapport visar att det är det enda miljöproblem där klagomålen från invånarna ökat sedan 1992. I Sverige bor 2 miljoner människor i bostäder som är för bullriga. Lars Bengtsson var en av dom - och han klarade till slut inte av allt oväsen. Mer i reportaget som sänds klockan 6.20

Tårfyllda scener när Sonia Gandhi hoppade av indisk politik
Sonja Gandhi och hennes kongressparti vann överraskande valet i Indien förra veckan. Men ännu mer överraskande var det när hon meddelande att hon inte tänker bli premiärminister....Hon sa att hon lyssnat till sin inre röst och kommit fram till detta beslut. Gråtande politiker bönade och bad att hon skulle ompröva beslutet. Nils Horner, vår korrespondent i New Delhi, berättar om reaktionerna klockan 6.42.

Vem tycker synd om Margot Wallström?
Den är debatten som har allt - maktkamp på hög nivå, beskyllningar om manlig dominans och kvinnligt svek. Turerna fortsätter i rävspelet mellan Margot Wallström och Göran Persson och mer än en tycker att debatten tappat alla proportioner. Hur ska man förstå det som händer? Är det synd om Margot Wallström som hålls på halster av den maktfullkomlige Persson och inte får besked om hon har sitt jobb kvar? Eller är hon en svikare som inte vill bli minister i regeringen? Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten debatterar med DN:s ledarskribent Barbro Hedvall klockan 7.39.

Michael Moore - underdoghjälte eller manipulatör
”Oavsett ämne gör jag de filmer jag själv vill se en fredag kväll. Jag vill bli underhållen, skratta och få tänka.” De orden kommer från den amerikanska författaren och filmaren Michael Moore som skapar rubriker igen. Häromdagen hade hans senaste film premiär på Cannesfestivalen. ”Fahrenheit 911”. heter filmen som är djupt kritisk mot USA:s president George Bush. Moore gör ett stort nummer av sin arbetarklassbakgrund och skjuter från vänster, men det finns också dom som är kritiska till Moores sätt att paketera sina budskap. Johan Norberg, författare och debattör vid högertankesmedjan Timbro debatterar Moores metoder och journalistik med författaren och journalisten Carsten Palmaer vid Ordfront som har varit engagerad i utgivandet av Moores första bok. Debatt klockan 8.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista