Fredag den 21 maj

Programledare: Anders Holmberg

Konsumtion som identitet - bratsen under luppen
Dom är unga, dom är vackra och dom drar sig inte för att bränna femtiotusen på en utekväll. De kallas idag för ’brats’ - rikemansbarn som framförallt syns på krogarna runt Stureplan i Stockholm. Nu forskas det till och med om brats, Jacob Östberg är Sveriges förste bratnolog, och han intervjuas i Therese Bergstedts reportage, kl 6.15.

Miljöpartiet väljer väg på kongress
Under fyra procent och utanför riksdagen. Så ser det ut i opinionsundersökningarna för miljöpartiet de gröna. Igår inledde de sin kongress i Ronneby, och Ekots Inger Arrenander ger svar på hur partiet tänker sig att locka nya väljare. Kl 6.22.
Senare deltar miljöpartiets Peter Eriksson och berättar om partiets nya företagarvänliga politik och hur man ser på det hittillsvarande samarbetet med regeringen. Kl 6.38

Full aktivitet i koloniområdet Rosengårdsfältet
Det grönskar och gror i såbäddar och potatisland - på kolonier och odlingslotter runtom i Sverige. Just nu är årets brådaste tid för den som odlar och arbete pågår överallt - med krattor och spadar och fingrar i alla nyanser av grönt. Vår reporter i Malmö begav sig till ett av stans största och allra populäraste koloniområden - Rosengårdsfältet. Kl 6.45

Israels aktion i Rafah möts av fördömanden
Israels aktion mot staden Rafah i Gazaområdet, på gränsen till Egypten, möts av fördömanden från hela världen. Hittills har omkring 40 palestinier dött under militäroperationen, som pågått sen i tisdags. Israels motiv för sitt agerande är att man vill skaffa sig kontroll över tunnlar från Egypten där man hävdar att vapen och sprängämnen smugglas in till Gaza. Anders Holmberg intervjuar Eli Gönder, svensk-israelisk frilansskribent som själv tjänstgjort som soldat i israeliska armén, om vad han tycker om aktionen kl 7.21. Senare i programmet hör vi Gustaf Ödquist, mellanösternsekreterare på Svenska kyrkan och bakom kyrkans satsning HOPP, Häv Ockupationen av Palestina. Kl 8.38.

Monarkikritik inför spanska kronprinsbröllopet
Just nu råder det bröllopsfeber i hela spanien. Imorgon gifter sig kronprins Felipe med tv-journalisten Letizia Ortiz och hela landet laddar inför bröllopsfesten. Men det är inte alla spanjorer som är positiva till kungahuset. Petra Sokolowsky, frilansjournalist i Spanien, berättar om stämningen i Madrid inför bröllopet.

Namn och bild - eller inte?
Knutbyrättegången återupptas först på måndag, men i medierna rullar historien vidare med oförminskad styrka. För tidningsläsaren kan det vara förvirrande att i ena stunden läsa i Aftonbladet om Pastorn och Barnflickan med blurriga bilder och i nästa stund se stort uppslagna foton ihop med alla namn i Expressen. För den som sitter hemma framför tv:n blir det om möjligt ännu märkligare. I TV4:s Nyheterna får vi veta vad alla heter och hur de ser ut, men i Rapport ser vi teckningar och hör inklippta PIIP. Debatt mellan Sven Irving, chef för TV4:s Nyheterna, och Helena Stålnert, chef för Aktuellt i SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista