Tisdag 25 maj

Programledare: Pia Fridén

Bush i serie TV-tal till nationen
USA lade fram en ny resolution om Iraks framtida styre för FN:s säkerhetsråd på måndagen. USA:s resolutionsutkast slår fast att den nya irakiska regeringen den 30 juni ska ”ta över ansvaret för att styra ett självständigt Irak”, men att utländsk militär ska bli kvar i landet tills vidare. Under måndagsnatten håller USA:s president George Bush ett tv-sänt tal, det första i en serie tal om utvecklingen i Irak. Hör Sveriges Radios New York-korrespondent Anders Ask om reaktioner på talet kl 6.15.

Kondomanvändningen minskar
Idag är det 40 år sen p-pillret började säljas i Sverige. Å bland unga tjejer, mellan 15 och 19 år så ökar användningen av p-piller, p-stav och p-spruta. Men bland just tjejer i den åldersgruppen var också ökningen av klamydia kraftigast under förra året.

Ida Naess Holmberg har satt in en p-stav i armen för att känna sig säker på att inte bli med barn. Hör Katja Magnussons reportage i P1-morgon tisdag. Barnmorskan Eva Marie Wenneberg, barnmorska på Täby ungdomsmottagning berättar hur unga flickors syn på sexualiteten förändras kl 6.15.

Tusentals elektriker i strejk
Elektrikerförbundet gick igår in på sin tredje strejkvecka. Nu strejkar 1000-tals elektriker runt om i landet för en bättre och mindre stressig arbetsmiljö. Hör en direktrapport från en byggarbetsplats i Stockholm. Hör också debatten mellan Ronny Wenngren från elektrikerförbundet och Åsa Kjellberg arbetsgivarna på elektrikerförbundet kl 7.21.

Studenter ger gerillan stöd i Nepal
I Nepal, ett land med 25 miljoner invånare inklämt mellan Indien och Kina, har en landsomfattande strejk just avslutats. Det var den fjärde generalstrejken redan i år. Det politiska våldet har stoppat mycket av biståndet till Nepal, ett av världens allra fattigaste länder. Den maoistiska gerillan har tagit över en stor del av landsbygden och får nu stöd av landets studenter, såväl som en del politiska partier, i kraven på att kung Gyandendra ska avgå. Kungen sparkade häromåret regeringen och tog själv över styret. Hör Nils Horners reportage kl 6.37.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista