Camilla Kvartoft

Tisdag 1 juni

Programledare Camilla Kvartoft

”En riktig våldtäktsman”
Journalisten och författaren Katarina Wennstams nya bok handlar om våldtäktsmannen och myterna kring honom. Varför vill vi så gärna se våldtäktsmannen som en ensam galning som hoppar på sitt offer på någon mörk skogsväg? Och varför vill vi inte se att våldtäktsmannen kan se alldeles vanlig ut och att han begick sitt brott i ett helt vardagligt sammanhang. Och varför söker vi så ofta efter förmildrande omständigheter... Intervju med författaren och med Niklas Långström som arbetar terapeutiskt med våldtäktsmän. Sändes 06.15

Svenskt kött tappar marknadsandelar
Alltfler svenskar väljer att äta billigare importerat nötkött ofta från Sydamerika. För 10 år sedan åt vi 90 % svenskt nötkött, idag är det 58 %. Förutom att svenska bönder har svårt att klara konkurensen från importerat lågpriskött, så styr EUs jordbrukspolitik hur mycket nötkött som Sverige kan producera. Vår reporter Michael Gunnarsson har träffat Robert Larsson som är regionchef på LRF-väst och han är oroad för framtiden. Hör också jordbruks- och konsumentminister Ann-Christine Nykvist. Sändes 06.38.

Kan terroristerna hota världens oljeförsörjning?
Efter helgens terrorattack mot anställda i flera oljeföretag i Saudiarabien, riktar nu terrornätverket Al Quaida nya terrorhot mot oljeindustrin i landet. Hör Marianne Laanatza, mellanösternkännare och Gunnar Jervas, expert på terrorrism på totalförsvarets forskningsinstitut FOI, om syftet med attackerna och om terroristerna kan störa världens oljeproduktion. Sändes 07.21.

Inför Europvalet
Om två veckor, den 13 juni, är det val till europaparlamentet. Och varje vardagmorgon fram till valet får du klockan 08.15 i P1-morgon höra partiernas toppnamn frågas ut av vår EU-reporter Annika Ström Melin. Idag är vår gäst centerns Lena Ek. Hör också reportaget om centern inför europavalet som sändes 06.25.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".