Lasse Johansson

10 juni

Programledare: Lasse Johansson

Fotbollsfest i Portugal

På lördag startar fotbolls-EM i Portugal. Portugal möter Grekland i öppningsmatchen och på måndag är det dags för det svenska landslagets premiärmatch mot Bulgarien. Vår utsände Johan Prane rapporterar från Portugal kl 6.15

Vänstern i valet

På söndag är det EU-parlamentsval. En av frågorna som Europas vänstersocialister grunnar på är om unionen är en ny arena för vänsterns klasskamp, eller en liberal skapelse som gör Europa blått. I södra Europa ser den politiska vänstern många gånger EU som en möjlighet, medan dom allra flesta vänsterpartister i Sverige ser EU som ett hot. Reportage kl 6.20 och utfrågning av vänsterns toppkandidat i i EU-parlamentsvalet Jonas Sjöstedt kl 8.15.

Korrespondentkrönika

Kjell-Albin Abrahamsson rapporterar om en skränig venuspassage på Stefansplatsen i Wien.

Vattenskotrar släpps fria

Snart stundar semestertider och då blir det också högsäsong för båtlivet. Men i sommar kan man räkna med mer motorbuller till sjöss. Regeringen väntas nämligen fatta beslut på torsdag om att luckra upp det svenska totalförbudet mot vattenskotrar. Reportage och samtal i P1-morgon kl 6.39.

Sjuk eller inte?

Igår kom Socialstyrelsens rättsliga råd fram till att Mijailo Mijailovic hade en psykisk störning när han begick mordet på utrikesminister Anna Lindh. En slutsats som går stick i stäv med den rättspsykiatriska undersökning som gjordes av Mijailovic inför rättegången i tingsrätten. Hur kan experterna komma fram till så olika slutsatser? Debatt mellan juristen Göran Ewerlöf och professoer Anders Forsman. kl. 7.20.

Supervaltorsdag i England

I Storbritanniens hålls idag både EU-val, lokalval och borgmästarval i London. Vår korrespondent Agneta Ramberg rapporterar från Birmingham, där var femte väljare är muslim. Kl 8.39.

Den svenska konsten

Svenska hjärtan är namnet på Moderna museets nya utställning som öppnar i helgen. En utställning om svenskheten i konsten. Kl. 8.42

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista