Jörgen Huitfeldt

15 juni

Programledare: Jörgen Huitfeldt

EU-valet bakläxa för socialdemokraterna

Socialdemokraterna skakas av ännu en EU-förlust och återigen väcks frågan om hur kluvet partiet egentligen är. Hela 26 procent av EU-kritiska Junilistans väljare kom från socialdemokrater. Men hur mycket lyssnar egentligen partiledningen till protesterna? Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist svarar på kritik från partimedlemmar klockan 6.15.

Det stora nederlaget: valdeltagandet

Andelen européer som röstade i helgens EU-val var lägre än någonsin tidigare. Och nu pågår debatten för fullt om vilka slutsatser politikerna ska dra av det. Har parlamentet för LITE makt för att folk ska orka rösta eller är budskapet från väljarna snarare att parlamentarikerna redan har för MYCKET makt? Maria Carlshamre står på tredje plats på folkpartiets valsedel och ser ut att bli inkryssad genom personval till ett av partiets två platser. Hon tycker att EU-parlamentet bör få mer makt men får mothugg av skribenten Johan Hakelius som vill ge parlamentarikerna mindre makt. De debatterar frågan klockan 7.21.

EM-fotboll: nationalism och eftersnack

Efter gårdagens storseger mot Bulgarien råder fotbollsfeber i Sverige. P1 morgon rapporterar från Portugal klockan 6.38 och analyserar gårdagens match klockan 8.15.

Men hur ser egentligen svensk sportjournalistik ut? Det är inte ovanligt att hålla fram vad vi uppfattar som svenska särdrag som något fint och önskvärt. Men vad är det egentligen som sägs mellan raderna? Om bilden av svenskt och osvenskt i tidningarnas sportjournalistik handlar en ny magisteruppsats som las fram förra veckan. Den diskuteras klockan 7.39.

Marockanska kvinnor får ta skilsmässa

I Marocko har en ny familjelag bland annat gjort det lättare för kvinnor som vill ta ut skilsmässa. Den nya lagen motarbetades länge av islamisterna, men nu när den marockanske kungen har inskränkt islamisternas makt, så har det banat väg för nya lagar. Petra Sokolowsky har träffat Turía, vars liv blev rena mardrömmen när hon inte kunde ta ut skilsmässa. Reportage klockan 6.25.

Släktforskning på nya spår

Släktforskning blir allt populärare. På tio år har intresset för släktforskning i Sverige tredubblats och intresset går allt längre ner i åldrarna. Och om det förut var överklassen som ville spåra blått blod i sina anor, handlar släktforskning nu mera om att nerteckna alla möjliga olika okända människoöden. Magnus Bäckmark är trettio år gammal och driver sitt eget släktforskningsföretag sen fem år tillbaka... P1morgons Gustav Asplunds reportage sänds klockan 6.45.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista