Onsdag 16 juni

Programledare Pia Fridén

Varför granskades inte Junilistan?
Junilistans framgångar i valet till Eu-parlamentet tog många på sängen - från drygt 4 % i olika opinionsmätningar till 14,4 % och 3 mandat i parlamentet - vilket också kommenterats flitigt i medierna. Lika flitigt förekommande var dock inte Junilistan själv i teve, radio och tidningar före valet och nu kritiseras medierna för att inte ha bevakat Junilistan tillräckligt i valrörelsen. Medieprofessor Stig Hadenius debatterar kritiken med SVT:s Eva Hamilton klockan 07.21

Vad kan junilistan lära av sina danska förebilder?Junilistan var den stora överaskningen i det svenska EU-parlamentsvalet. I mycket är partiet inspirerat av den danska Junibevegelsen. Men Junibevegelsen gick tillbaka kraftigt i det danska EU-valet och förlorade mandat. Hör Ole Ryborg, journalist på det danska veckomagasinet MåndagMorgon somföljt Junibevegelsen under många år och som berättar om vad Junibevegelsen har åstadkommit under sina år i EU-parlamentet och vilka problem de fått på seanre tid. Sädes klockan 06.15.

Dublin firar sin störste son - James Joyce
Snårig, tillkrånglad, underbar, fantastisk - så skiftande är omdömena om romanen som de flesta känner till, men som få har läst - och som av många betraktas som 1900-talets största roman. I dag är det hundraårsdagen av den dag som hela boken utspelar sig och den firas i Dublin som ”Bloomsday”, efter huvudpersonen Leopold Bloom. Romanen är Odysseus, författaren James Joyce och P1 morgon pratar om ett mycket speciellt jubileum med svenska James Joyce-sällskapet som är på plats i Dublin och kulturskribenten Beata Arnborg klockan 06.20.

Sextrakasserier problem inom poliskåren
Vad gör man om en kollega utsätter en annan för sextrakasserier? Och var går gränsen för ett skämt?
I tre år har polisen haft ett manligt nätverk för att motverka de många sextrakasserierna inom kåren.
Men arbetet går trögt och har ibland till och med motarbetats av kolleger och chefer. Reportaget klockan 06.38 följdes av ett samtal med Ivar Eriksson, personalchef på Rikspolisstyrelsen.

Varför så lågt valdeltagande i Östeuropa?
I Polen orkade bara 21 procent masa sig till valurnorna, och ytterligare fem nya EU-länder låg samtliga under 28 procent i valdeltagande. Ändå talar vi om länder som bara helt nyligen hälsade EU-medlemskapet med entusiasm. Varför detta kompakta ointresse? Ekots Östeuropakorrespondent Kjell-Albin Abrahamsson reder ut frågan klockan 07.38

Skuldsatt över öronen
Fler och fler väntar med att betala sina räkningar till efter förfallodatum, eller struntar i det helt vissa månader. Antalet betalningsförelägganden hos Kronofogden ökat med 10% sedan förra året, berättar Ekot. Och enligt kronofogdemyndigheten finns det nu risk för en liknande skuldvåg som den i början av 1990-talet. Många som blev skuldsatta då betalar fortfarande på sina skulder. En av dem är Monica Aldeborg som berättar sin historia klockan o8.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".