Hanna Sahlberg, Hekou

Med skrynkliga papper mot Peking

3:05 min

HEKOU, torsdag. De kinesiska rättssökarna hittar man överallt, naturligtvis hittar man dem också här i Hekou, en liten håla på gränsen mot Vietnam.

HEKOU, torsdag. Som mannen långt bortifrån Zhejiangprovinsen som blev fråntagen sin jord av lokala myndigheter där för åtta år sedan och numera försöker försörja sig här på att kränga billiga skjortor till vietnamesiska grosshandlare. Han bad mig upprepade gånger att berätta hans historia.

Eftersom en domstol inte skulle vågat låta byn dra de lokala myndigheterna inför rätta i markärendet, försökte byborna att samla sina papper och åka till Peking för att klaga, i förhoppning om att få någon central myndighet att förbarma sig. I stället blev de infångade och kvarhållna i byn.

En typisk rättssökarhistora.

Bara en försvinnande liten del av rättssökarna får sina fall uppklarade genom att vädja till högre myndigheter i Peking.

Häromdagen visades något överraskande premiärminister Wen Jiabaos besök på klagomålskontoret i Peking, eller som det formellt heter, "Byrån för brev och besök". Det sades vara det första besöket någonsin där av en premiärminister.

Wen Jiabao lyssnade till klagomålen från rättssökare från ett antal provinser. Ett stycke propaganda i jultomtestil, och mycket passande inför det kinesiska nyårsfirandet.

Varje gång jag ser klagomålskontoret i Peking tänker jag på hur det liknar en stor fälla. Särskilt inför viktiga politiska möten och känsliga minnesdagar är infångarna där utanför fler än rättssökarna som kommer för att klaga. Infångarna är ditskickade av otaliga lokalregeringar som vill eliminera det hot som dessa mestadels fattiga och sämre klädda människor anses utgöra.

Wen Jiabaos löfte till dem var att se till att regeringen stiftar fler och bättre lagar.

Men för att lagar ska fungera måste det finnas oberoende domstolar som kan se till att de följs.

I moderna demokratier finns en uppdelning mellan den lagstiftande och den dömande makten.

I Kina däremot framställer sig kommunistpartiet som den bästa garanten för rättvisan.

Många kineser jag träffar uttrycker att de har stort förtroende för de högsta ledarna, men litet eller inget förtroende för lokala myndigheter.

Det leder till vad som närmast liknar en religiös övertygelse, där familjer tömmer alla sina besparingar för att likt pilgrimer resa med bussar och tåg mot huvudstaden.

Ofta fortsätter de med sitt ärende i flera år. En del slutar som uteliggare och för många blir klagomålsärendet en livsuppgift, och våld och hot från myndigheterna tycks närmast öka deras beslutsamhet.

Uppvisningen nyligen av hur den populära premiärministern personligen lyssnar på rättssökares klagomål riskerar att inge flera falska förhoppningar, och därmed öka mängden människor som irrar med slitna pappersbuntar mellan myndighetskontor i Peking på jakt efter en rättvisa som knappast några av dem finner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista