Fredag 18 juni

Programledare: Nils Östergren

Sara Lidman - vem var hon?
I går dog författaren, västerbottningen Sara Lidman efter en tids sjukdom. Hon blev 80 år gammal. Sara Lidman skrev över 20 romaner under sin livstid - många av dem är klassiker: Tjärdalen, Bära mistel, Hjortronlandet och många fler.
Hon var också en engagerad förkämpe för mänskliga och politiska rättigheter. Och egentligen ville hon bli skådespelare - men det satte hennes föräldrar stopp för.
Samtal med journalisten och författaren Christina Palmgren-Rosenqvist 6.15

Danmark allt mindre EU-skeptiskt
När praktiskt taget alla medlemsländerna markerade euskepsis i söndagens val till euparlamentet - då - för första gången gick danskarna emot strömmen och la sin röst på ja-partierna.
I Sverige vann junilistan stort, i Danmark blev rörelsen nästan utraderad. Det betyder inte automatiskt att danskar har blivit mindre skeptiska mot eu, men helt klart mot nej-rörelsen utanför parlamentet.
Reportage i P1 morgon klockan 6.25

Ny strid om PKU-registret
Ska polisen få använda uppgifter om vilka som har begärt att få bli strukna från ett blodprovsregister för att spåra våldtäktsmän?
Ja, det är frågan - för nu har det blivit strid kring det så kallade PKU-registret igen.
PKU är en biobank vid Huddinge sjukhus som innehåller tre miljoner blodprov från alla barn som är födda i landet efter 1975.
Nu vill polisen i Västerbotten ha ut sekretessbelagda personuppgifter ur PKU i jakten på Hagamannen - en okänd man som misstänks för flera överfall och våldtäkter mot kvinnor i stadsdelen Haga i Umeå.
P1 morgon reder ut de juridiska aspekterna med Karolinska universitetssjukhusets jurist Mats Gustavsson, klockan 6.38.

Sverige - Italien, hur går det?
Italien och Sverige är två länder som länge haft en speciell relation vad gäller fotboll. Ända sedan 50-talet, då den svenska succékedjan Gre-No-Li grundmurade de svenska proffsens rykte i landet, talar italienare med respekt om svenska fotbollsspelare. P1 morgon har talat med den svenske fotbollslegenden Nisse Liedholm, även kallad Greven av Milano om hans syn på svenskarnas chanser i kvällens match. Den svenska landslagsspelaren Elin Ekblom kommenterar därefter Sveriges taktiska val. Klockan 6.42.

EU-toppmöte med förhinder
Ledare för 25 EU-länder träffas just nu i Bryssel för att försöka komma överens om en ny grundlag för unionen. Som vi hörde i Ekot så finns det fortfarande stötestenar men kompromissviljan rapporteras ändå vara god. Premiärministrarna satt kvar till sent på kvällen för att utse en ny ordförande för EU-kommissionen och utrikesminister Laila Freivalds berättar i dag om stämningen vid mötet och vart hon tror det är på väg. Klockan 7.21

Von Trier och det svenska filmstödet
Den danske demonregissören Lars von Trier har gjort Dogville med Nicole Kidman, Breaking the Waves med Emily Watson och Dancer in the dark med Björk - allt med hjälp av svenskt filmstöd.
Zentropa har lyckats skapa ett sinnrikt system för att mjölka det mesta ur olika nationella stödsystem.
Hör Jesper Lindaus reportage klockan 7.39.

Sara Lidman - författaren
Vännen och författarkollegan PO Enquist berättar om Sara Lidmans författarskap. Kl 08.15

Psykkriget på fotbollsplanen
Vi talar om megastjärnan Tottis spottloska som ledde till att den italienske fotbollsspelaren blev avstängd i tre matcher. Hur vanligt är det egentligen med verbala och fysiska otryckbarheter i den internationella proffsfotbollen? Svensken Kenneth Andersson, som varit proffs i både Italien och Turkiet vet hur det känns att bli hårt åtgången på plan.
Hör honom klockan 8.20.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".