P1-MORGON FREDAG 4 FEBRUARI

Egypten bävar för ökat våld

12 min

Demonstranterna på Tahrirtorget i Kairo har sagt att de inte kommer att ge upp sina försök att få regimen på fall. Hör Rim och andra som sovit på torget under natten, intervjuade av Anna-Karin Sivberg.  Nils Horner på plats i Kairo  beskriver hur regimen slagit till mot demonstranter och journalister.

Under fredagen möts EU:s regeringschefer och väntas diskutera situationen i Egypten. Unionen har fått kritik för ha varit för passiv och vag i förhållande till demonstranternas krav på demokrati. Annika Ström Melin, ledarskribent Dagens Nyheter intervjuas om EU:s vacklande hållning.

Fredagen väntas bli en ny stor protestdag i Egypten och andra länder i regionen. Samtidigt ökar våldet och attackerna mot demonstranter i Kairo. Vilken roll spelar säkerhetstjänsten Mukhabarat? Hör Juan Cole professor i modern mellanösterhistoria vid Michiganuniversitetet och Joshua Stacher, statsvetare vid Kent State Universitetet i USA intervjuade av Mikael Sjödell. Samtal med Per Björklund, frilansjournalist.

Sveriges Televisions utsände Bert Sundström blev allvarligt misshandlad i Kairo igår. Hur farligt är det för journalister nu i Egypten? Hör SVT:s Olov Carlsson och Sveriges Radios Nils Horner i Kairo.

Samtidigt som de allt mer våldsamma protesterna pågår för fullt i de stora städerna i Egypten töms turistorterna på folk och många som redan har det fattigt riskerar nu att förlora jobbet i spåren av protesterna. Samtal med Niklas Funk, som driver ett företag som ordnar dyk- och snorkelutfärder i turistorten El Gouna och Sameh Egyptson, researrangör på Egypten Specialisten och religionsvetare vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista