1 av 3
Therese Larsson
2 av 3
Elvis matsal
3 av 3

Måndag 21 juni

Programledare: Therese Larsson

Bill Clinton berättar om sitt liv i på 900 sidor

Vi ska till USA där mycket handlar om en före detta president just nu: I morgon släpps nämligen Bill Clintons omtalade memoarbok ”Mitt liv”. Och igår kväll inledde ex-presidenten sin pr-turné för boken, genom att ge en timslång intervju i programmet ”60 minutes” i tv-kanalen CBS.

Vår medarbetare i Washington Ginna Lindberg såg programmet. Kl. 6.15

Elvis tid som soldat lockar turister 

Kan Elvis Presley locka turister till en tysk småstad? Ja, det hoppas man i alla fall i Bad Nauheim, 3 mil utanför Frankfurt, där Elvis tjänstgjorde som militär för 34 år sen.

För när hälften av de 70 000 amerikanska soldater som finns i Tyskland snart ska lämna landet  för att stationeras på andra håll runt om i världen - så kan man likna det vid att ett regemente läggs ner i en svensk småstad. Ofta är det den största arbetsgivaren som försvinner.

Vår korrespondent Kristian Åström åkte till Bad Nauheim - där man nu sätter sitt hopp till ...just Elvis! Reportage kl. 6.21

Sommartider är deckartider - Arne Dahl ger ut ny 

Det är måndagen den 21 juni och för många kanske den första semesterveckan. Och vi är nog många som har bullat upp med böcker under våren, böcker som man sparar till semestern, till alla de lata dagarna vid havet eller i hängmattan.

Det är framförallt kriminalromaner eller deckare som vi läser, det är den enskilt största skönlitterära genren i Sverige idag. och jag tänkte att vi skulle prata lite om vår fascination för blod och mord.

Deckarförfattaren Arne Dahl ger ut sin åttonde dag i morgon. Det ska bli 10 böcker i serien om Kerstin Holm och hennes kollegor. Ett sätt att beskriva samtiden, säger han. Kl. 7.38. 

1. ”Patient 67” av Dennis Lehane.

2. ”Den stora tomheten” av James Ellroy

3. ”Röd skörd” av Dashiel Hammet

4. ”Roman om ett brott” av Maj Sjöwall och Per Wahlöö.

Knutby senaste turistmålet

Det är inte bara så att vi gärna läser om ond bråd död - väldigt många vill också gärna se var olika händelser utspelar sig. Det här kallas för ”Morbidturism” av en turistforskare. Som att se badrummet där Elvis dog - eller att besöka Ground Zero i New York. Eller varför inte åka till Knutby, för att titta på huset där pastorn bodde.
Reportage av Katja Magnusson kl. 7.44.

LO-kongressen: ”Vad är värt att slåss för?”

Ja, den frågan ställer LO sig just nu, för hela helgen, och fram till på onsdag så pågår LO:s kongress här i Stockholm - där man ska besluta om organisationens målsättningar för de kommande fyra åren.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, omvald till en ny period, svarar på frågor från LO-medlemmar i P1-morgon kl. 7.15.

Enda privatägda universitetet i Vitryssland läggs ned?

Vitrysslands enda fria universitet, delvis finansierat med medel från Svenska Institutet, hotas nu av stängning. Universitetet har stort internationellt stöd, bland annat finns gästföreläsare från Södertörns högskola. Gäst i P1-morgons studio: professor David Gaunt på Södertörns högskola, med mångårig erfarenhet från Vitryssland. Kl. 7.40.

Britt-Marie Mattsson kommenterar Clintons bok

Britt-Marie Mattsson, journalist på Göteborgs-Posten och USA-kännare, tror inte att utgivningen av Bill Clintons memoarbok kommer att få något avgörande inflytande på presidentvalet. -Demokratiske presidentkandidaten John Kerry klarar sig själv. President Bush förstör ändå för sig själv, menar hon. Kl. 8.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".