1 av 5
Folk och arbetes ordförande Dennis Kristensen är mycket upprörd över förslaget på att ta bort efterlönen helt. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
2 av 5
Fackföreningen Fag og Arbejde, motsvarande svenska Kommunal, är ett av dom fackförbund som upprörs av regeringens förslaget på att ta bort den förmånliga efterlönen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
3 av 5
Det är den danska riksdagen, Folketinget, som ska fatta beslut om efterlönen, eller andra sätt att få danskarna att arbeta mer. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
4 av 5
Danmarks radios politiska analytiker Jens Ringeberg, tror att det kommer att blir förändringar i hur danskarna ska arbeta i framtiden eftersom dagens förmånliga pensionssystem är dyrt för staten. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
5 av 5
Birgit Uggerholt Jacobsen har just fyllt 60 år och är en av dem som hinner utnyttja efterlönen, något hon sett fram emot länge. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Sämre pensionvillkor upprör danskar

Danska efterlönen, reportage av Jenny Sanner Roosqvist
4:56 min

I Danmark pågår just nu en het debatt om hur det ska bli med det förmånliga pensionssystemet där man kan sluta jobba vid 60 års ålder. Statsministern och regeringen vill ta bort den här möjligheten. Något som ledde till vilda strejker i Danmark i slutet av förra veckan eftersom många danskar, inte minst de med tunga jobb vill ha den så kallade efterlönen. Reportage av Sveriges Radios Norden-korrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".