P1 morgon den 24 juni

Programledare: Pia Fridén

Skyddat boende nödvändigt för utsatta flickor
Sommartider och ledigt från skolan brukar förknippas med frihet och lite lösare tyglar för de flesta ungdomar - men för flickor i vissa invandrarfamiljer KAN det också innebära rädsla och oro för att bli bortförda till familjens hemland, kanske bli bortgifta eller utsatta för nån form av hedersrelaterat våld. Enligt en kartläggning finns det mellan 1 500 å 2 000 kvinnor i Sverige som på något sätt är utsatta för hedersrelaterat våld. Ett sätt att skydda flickorna är att erbjuda dem skyddat boende och igår beslutade regeringen att satsa ytterligare drygt 34 miljoner på den åtgärden. P1 morgon har pratat med Amira, som trakasserades av sin familj under åratal innan hon till sist tvingades flytta, klockan 8.20. Polisen Kickis Åhre Älgamo är Sveriges kanske främsta expert på området. Hon berättar om sina erfarenheter klockan 7.21.

Nya kärnvapensamtal
Är Nordkorea beredd att frysa sin kärnvapensatsning i utbyte mot ekonomisk kompensation?
Just nu pågår samtal nya samtal om Nordkoreas kärnvapenplaner i Peking mellan de sex nationer som är närmast berörda. Det är tredje gången man håller samtal sen i oktober 2002 när USA hävdade att Nordkorea brutit mot ett avtal om att stoppa kärnvapenframställning. Vi pratar med Song-Hak Ra, utrikesreporter på YLE som har Nordkorea som specialområde. kl. 06.15

Sjukskrivningsrätt åt psykologer
Ska psykologer få rätt att sjukskriva sina patienter? Det vill i alla fall Psykologförbundet, som menar att det vore bra ur samhällsekonomisk synvinkel eftersom sjukskrivningarna i så fall skulle minska. Men det håller inte Läkarförbundet med om. Eva Nilsson Bågenholm, ordf Läkarförbundet anser att det bara är läkaren som har helhetsbilden. Hör henne debattera med Helen Antonsson, förste vice ordf Psykologförbundet, kl. 06.38.

Klimatförändringarna påverkar vår hälsa
FN:s världshälsoorganisation WHO är värd för det ministermöte mellan miljö- och hälsministrar som just nu pågår i Budapest. Ett ämne som diskuteras är hur klimatfrågan påverkar vår hälsa. Det kommer bli fler katastrofer, torka och skyfall och sjukdomsbärande insekter rör sig allt längre norrut. Vi pratar med miljöminister Lena Sommestad direkt från Budapest klockan 07.39.

Efterlängtat monsunregn i Indien
Midsommarhelgen är i vardande och ängsligt sneglar vi upp mot skyn - ska sillunchen dränkas i regn, i år igen ...men då ska ni veta att det regn som förmodligen kommer att falla här, bara är droppar i havet jämfört med de årliga monsunregn som nu börjat på många håll i Indien. Vattenmassorna orsakar stora problem särskilt för många fattiga, men regnet välkomnas ändå av de flesta.
För om vädret i Indien är alltför torrt och soligt krymper hela landets ekonomi. En bra monsun,däremot, kan ge ett uppsving i BNP. Reportage av Nils Horner klockan 6.20

Världens mest svåröversatta ord
1000 språkvetare har nu korat världens svåraste ord att översätta. Ordet är ”ilunga” och kommer från Tshilubaspråket i Kongo-Brazzaville. Ilunga betyder ungefär att man förlåter en person första gången han utsätter en för en oförrätt. Andra gången det händer tolererar man det, men den tredje gången blir man förbannad. I Kongo-Brazzaville finns det alltså ett enda ord för det här: ilunga Men det finns förstås fler ord i världens språk som är svåra att översätta. Helge Niska forskar om tolkning vid Stockholms universitet och har själv tolkat i finska. Hör honom berätta om tolkarnas problem klockan 8.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista