Hanna Sahlberg, Peking

Kinesiska tröstekurer

2:44 min

Men lite konstgjort tigerben kan väl inte skada? Det skyndar ju på läkningen, hävdade min dotters dagmamma häromdagen när hon fått en spricka i ett revben.Därmed utbröt ytterligare en av våra långa diskussioner om nyttan av att knapra piller.

Det en är en ändlös debatt som blossar upp så fort någon i familjen hostar eller nyser.

Har du tagit medicin? frågar vår dagmamma.

Nej, det är bara förkylning, säger jag, det går över av sig självt.

Ja, men ta lite kinesisk medicin i alla fall, du vet att alla i Peking tycker att Tongrentang-apotekets förkylningspulver är så bra, säger hon.

Ibland ger jag upp och dricker en kopp med brunt förkylningspulver. Det smakar sött och beskt.

Kanske är det känslan av att i alla fall ha gjort något som får förkylningen att kännas lite mera uthärdlig.

Att koka vatten, blanda pulver och sedan koncentrera sig för att stå ut med den beska smaken får mig faktiskt att känna mig lite duktigare, eftersom det leder tankarna bort från den kliande näsan och den stickande halsen.

Men lika ofta vägrar jag att ta medicinen. Jag vägrar också att skicka barnen till sjukhuset när de är förkylda, fast jag vet att jag har kvartersopinionen mot mig. Jag kan inte låta bli att stöna när jag får höra det hutlösa priset vår dagmamma betalat för sin burk med konstgjorda tigerben som läkaren skriv ut - och så drar jag min vanliga tjatiga visa om hur en svensk läkare inte skulle ha brytt sig om att skriva ut medicin för en sån sak som ett sprucket revben eller en förkylning.

Men den likgiltiga svenska vårdcentralsläkare jag ser framför mig skulle inte bli populär i Peking. Tvärtom skulle hon bli utskälld.

För bland kinesisk patienter tycks det finnas en mycket stor längtan efter att knapra piller. Precis som det finns en hunger efter pengar hos de medicinförsäljande sjukhusen. Att gå ifrån läkaren utan recept tycks vara ovanligt, ja det verkar till och med ses som bortkastade pengar.

Allra populärast är medicin i droppform. En genomsnittlig kines beräknas bli injicerad med åtta droppåsar per år, en världsunik siffra.

Tyvärr stannar tröstekurerna inte vid örtpulver mot förkylning och konstgjorda tigerben. Antibiotika skrivs också ut i fantastiska mängder. Enligt officiella siffror behandlas 70 procent av kinesiska sjukhuspatienter med antibiotika, fastän bara tjugo procent beräknas behöva det, och just i dagarna har det kinesiska hälsodepertementet annonserat en ny stor kampanj mot överförskrivningen av antibiotika för att motverka den globala framväxten av resistenta bakterier. Men det lär bli en svår kamp, och kanske kommer det att behövas ännu mera örtpulver som tröst mot förkylningen ifall läkaren plötsligt vägrar att skriva ut vare sig antibiotika eller sockerlösning i dropp.

Hanna Sahlberg, Peking

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista