Therese Larsson

Midsommarafton fredag 25 juni

Programledare: Therese Larsson

Midsommaraftonens magi

P1-morgon sänder från Skansen den här morgonen. En av de gäster som kom till veranden till Gula huset (Skansens grundares bostad) var Ingeborg Borgenstierna, intendent på Nordiska museet. Hon berättade om midsommarens magi, om erotik och naturdyrkan. Och om att ”små grodorna” inte kom in i midsommarfirandet förrän mycket sent... Kl. 6.15 och 9.10.

Silltillverkarnas bråda tider

David Gustafsson, reporter i Göteborg, har besökt Klädesholmen på västkusten - den lilla ön med den stora silltillverkningen. Reportage. Kl. 6.21.

Vad tycker våra grannar om midsommaren?

Och just midsommar är väl något av det mest svenska som finns - med dans kring majstången, sill, nubbe och jordgubbar. Men hur ser utländska medborgare på detta firande? Vi har två korrespondenter med oss här från två av våra grannländer. Tyskland och Norge: Reiner Gaterman från tyska Die Welt och Henrik Width från norska Aftenposten. Kl. 6.38.

Omtalad Michael Moore-premiär

Idag har den omdiskuterade och prisbelönta Michel Moorefilmen Farenheith 9/11 premiär i USA. Filmen har hyllats runt om i Europa och fick ju pris för bästa film i Cannes - Guldpalmen. Men hemma i USA är Michel Moore mycket kontroversiell. Vår medarbetare i New York Marie-Jeanette Löfgren var med på smygpremiären. Reportage kl. 6.45 och 8.22.

Inför toppmötet EU-USA på Irland

Vi ska till Irland - dit USA:s president George Bush väntas ikväll - tillsammans med sin säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice och utrikesminister Colin Powell. De ska delta i ett toppmöte med flera EU-kommissionärer och ministrar, på slottet och lyxhotellet Dromoland. Under ett knappt dygn ska de diskutera samarbeten kring antiterrorism och Mellanöstern bland mycket annat. Ekots korrespondent rapporterar. Kl. 7.21.

Lissabon efter första kvartsfinalen

Portugal vann mot England i den första EM-kvartsfinalen. Matchen slutade 8-7 efter straffar och gatorna fylldes av portugiser som firade den efterlängtade segern tillsammans..... Vår reporter Johan Prane  var där. Kl. 7.25.

Hednisk midsommar

Carl Rhebinder firar midsommar helt i kärlekens, fruktbarhetens, extasens sejdens och det Heliga Bröllopets anda. En hednisk, mer ursprunglig midsommar där det mesta handlar om sex, menar han. Kl. 7.39.

Midsommarmat från norr och söder

Skånske kocken Lennart Vollmer, köksmästare på Östarps gästgivaregård, och Laila Spik Skaltje, samisk kock i Saltoluokta sameby, ger tips om midsommarmat med lokal förankring. Allt från skånsk söt sill till gransoppa. Kl. 8.15

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista