Ulrika Hjalmarson

Tisdag den 27 juli

Programledare: Ulrika Hjalmarson

EU-ministrar anklagas för passivitet i Sudan
Läkare utan gränser hävdar att upp till två miljoner männiksor riskerar att dö av svält i Darfur-provinsen i västra Sudan. Men vad är det egentligen som sker där. P1 morgon reder ut hur över 30 000 människor har kunnat dödas på ett år och över en miljon drivits på flykt klockan 6.15. Men hur agerar omvärlden? DN:s ledarskribent Peter Wolodarski anklagar den svenska regeringen för passivitet och får svar på tal av statssekreterare Annika Söder. Klockan 6.20. 

Politisk happening på jättenivå
Det demokratiska partiet laddar för fullt för ett nytt styre i Vita huset efter valet i höst. På partikonventet i Boston lägger man upp taktiken för att få John Kerry vald till USA:s nästa president. Långt in på natten framträdde en kanonad av partiets tyngsta politiker för att göra reklam för Kerry och P1 morgon summerar kvällen med Ekots Washingtonkorrespondent Thomas Nordegren klockan 6.38.

Dyra och stora - varför så populära?
Nu ska vi gå till botten med fenomenet stadsjeepar som vi hört om i Ekot under morgonen. De drar mycket bensin och smutsar ner miljön - ändå är de omåttligt populära. Motorjournalisten Robert Collin och etnologiprofessorn Gösta Arvastson diskuterar fenomenet klockan 7.21

Hatbrott ökar mot homosexuella
Homosexuellas rättigheter har varit ett stort ämne de senaste åren och många landvinningar har skett för en grupp som tidigare varit undanskuffad. Men nu visar nya siffror att det inte bara är toleransen som ökat. Även antalet hatbrott riktade mot homo- och bisexuella har gått upp, faktiskt fördubblats sedan 1996. Det visar en undersökning av Eva Tiby, kriminolog vid Stockholms universitet, som presenteras i dag på Dagens Nyheters debattsida. Sören Andersson, förbundsordförande i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, kommenterar klockan 8.15.

DN-gala i dopningstider
I kväll är det sista chansen för de svenska friidrottare som hoppas komma med till OS i Athen. På DN-galan i kväll tävlar inhemska stjärnor som Cristian Olsson, Stefan Holm och systrarna Kallur mot några internationella toppnamn. En som inte kommer är Marion Jones - som fullkomligt regerat sprintergrenarna på damsidan de senaste åren. Radiosportens Bengt Schött berättar om dopningsskandaler och OS-hopp klockan 7.39.

Sommarnöje på p-platsen
Denna blöta och kyliga sommar har det funnits gott om skäl att hålla sig inomhus. Men det betyder inte att tristessen måste regera. P1Morgons Linda Ölverudh tar med oss på ett regnsäkert nöje. I den lilla byn Skivarp utanför Skurup i Skåne samlas nämligen varje torsdag kväll hundratals människor med siktet inställda på storvinsten och händerna beredda på tutorna: det handlar förstås om bilbingo. Klockan 6.45. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista