Ulrika Hjalmarson

Torsdag den 29 juli

Programledare: Ulrika Hjalmarson

Jakten på Hallfångarna fortsätter - men vilka är de?
Polisens presstalesman berättar om nattens jakt på de tre rymlingar som fortfarande är på fri fot klockan 6.15. 7.21 tar vi hjälp av polisen Benniet Hendricson, som haft långa kontakter med Tony Olsson i egenskap av förhörsledare, för att teckna rymlingens porträtt. Psykiatrikern Niklas Långström kompletterar med sin kunskap om psykopater och grova brottslingar och vad samhället kan göra.

Svensk kriminalvård står sig slätt internationellt?
Regeringen får stark kritik efter rymningen. Men hur förhåller sig säkerheten på svenska anstalter jämfört med den i andra länder. P1-morgon gör en jämförelse med Storbrittannien, där säkerhetstänkandet är på en helt annan nivå. Kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör får svara på varför det inte ser ut så i Sverige, klockan 6.20.

Läkare utan gränser lämnar Afghanistan
Efter 24 år av hjälpinsatser i Afghanisatan packar Läkare Utan Gränser ihop sin verksamhet och åker hem. Den direkta anledningen som uppges är mordet på fem medarbetare den 2 juni, som inte är utrett ännu. Stefan Liljegren, läkare på Läkare Utan Gränser, berättar varför och om de chockartade konsekvenser som avresan fått i Afghanistan. Klockan 6.38.

Protesterna fortsätter mot den israleiska Gaza-planen
Vid klagomuren i Jerusalem samlas ortodoxa judar för att protestera mot regeringens Gazaplan. Sveriges Radios medarbetare i Jerusalem Richard Myrenberg har samtalat med dem om varför de samlas där och vad de vill. Reportaget sänds klockan 6.42.

En fånges perspektiv på rymningarna
Hur ser reaktionerna på onsdagens rymning ut på landets anstalter? Anser de att rymlingarna är hjältar, eller som svikare som bara gör det svårare för de andra intagna. Jörgen avtjänar för närvarande ett 7-års-straff för narkotikabrott och ger en bild inifrån fängelset, klockan 7.38.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista