Ulrika Hjalmarson

Tisdag den 3 augusti

Programledare: Ulrika Hjalmarson

Kongo - en av världens värsta konflikthärdar?
Läget i östra Kongo är fortsatt allvarligt ett drygt år efter att ett historiskt fredavtal skrevs under. FN beslutade nyligen att förlänga FN-styrkornas mandat i landet och inom kort väntas ett beslut om förstärkningar. Jan Gunnar Isberg, brigadgeneral för FN:s fredsbevande styrkor i Kongo, berättar om den osäkra situationen i Kongo kl 6.15.

Påven räds feminismen
- Feminismen hotar familjen. Det konstaterar påven, Johannes Paulus den andre i sin senaste skrift som har titeln ”om samarbete mellan män och kvinnor i kyrkan och ute i världen”. Vatikanen kommer med jämna mellanrum ut med skrifter och påbud till alla biskopar om vad den katolska kyrkan anser är rätt och fel, och feminismen är alltså fel eftersom den underminderar den traditionella familjen och skapar ett farligt klimat där homosexuella äktenskap blir acceptabla. Else-Britt Löfdahl, feminist och katolik berättar om hur hon ser på Påvens senaste bulla. Kl 6.20

Svenskar dopningstestar under OS
Tusentals människor över hela världen förbereder sig just nu för att resa till dom olympiska spelen i Aten som invigs den 13 augusti. Förutom alla deltagare, delegater och mediarepresentanter, skickar svenska riksidrottsförbundet också ner dopningskontrollörer. Fem av dem är volontärer som får resa och uppehälle betalt, men i övrigt arbetar gratis. Reportage och samtal med Arne Ljungkvist, som är chef för antidopningsarbetet under OS i Aten kl 6.38

Hot allt vanligare i rättsväsendet
Det blir allt vanligare att tjänstemän och representanter för myndigheter utsätts för våld och hot i sin yrkesroll. Det är inte bara obehagligt för dem som utsätts personligen och deras familjer, utan kan också påverka de beslut som tas vid myndigheterna. I de allra flesta fall stannar hotet just vid ett hot, men inte alltid: Den 12 december 2001 attackerades överåklagare Sune Andersson i samband med en rättegång. Hör honom och kriminalkommissarie Bengt Fredriksson, som leder en grupp poliser som skyddar och utverkar hotbilder riktade mot polis och åklagare kl 7.21.

Konspirationsteorier i Mellanöstern
I P1-morgon i går sa religionshistorikern Jan Samuelsson att det kan vara israelorienterade krafter som arbetar för en sionistisk målsättning om ett Storisrael som ligger bakom attackerna mot kristna kyrkor i Irak i helgen. Uttalandet har väckt debatt. Fredrik Malm, ordförande i liberala ungdomsförbundet, diskuterar frågan med islamologen Jan Hjärpe, som menar att liknande konspirationsteorier är vanliga på många håll i Mellanöstern. Kl 7.38.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista