Therese Larsson

Onsdagen 4 augusti

Programledare Therese Larsson

Oroligt i Moldavien

Ett av Europas fattigaste och minsta länder har drabbats av politiska oroligheter. I Moldavien, mellan Rumänien och Ukraina, har regeringen sedan i måndags försatt utbrytarrepubliken Dnjestrrepubliken i ekonomisk blockad. Konflikten har sin grund i språkstrider i utbrytarrepubliken. Statsvetaren Fredrik Larsson ger en bakgrund till konflikten. Kl 6.15

Snabbmaten och fetman

Nu i september har den amerikanska filmen ”Super Size Me” Sverigepremiär. Den handlar om en man som i en månad enbart livnär sig på hamburgare från McDonalds, vilket visar sig riskera hans hälsa. Vilket ansvar har snabbmatsindustrin för vår hälsa? Är det ett frivilligt och individuellt val att äta vad man vill eller borde industrin ta ett större ansvar för fetmaepedimin? Reportage kl 6.15 och debatt mellan chefredaktören på Dalademokraten Göran Greider och förra generaldirektören för folkhälsoinstitutet, numera vd:n på Livsmedelsföretagen, Agneta Dreber kl 7.21.

Längre arbetstid för samma lön

Verkstadskoncernen ABB:s Sverigechef Sten Jakobsson vill att dom anställda ska arbeta mera - utan högre lön, för att ABB och annan tillverkningsindustri i framtiden ska bli kvar i Sverige. Det berättade Ekot under onsdagsmorgonen. Men är detta rätt recept för att rädda svenska jobb? Diskussion med Industrifackets ordförande Leif Ohlsson, och Magnus Henreksson, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm kl 6.38.

Dansk fångskandal i Irak

Danmarks försvarsminister Sören Gade meddelade på tisdagen att ledningen för den danska styrkan i Irak kallas hem. Anledningen är misstankarna om att flera soldater har misshandlat irakiska fångar. Frilansjournalisten Staffan Dahllöf berättar om reaktionerna i Danmark kl 7.39

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista