Torsdag den 5 augusti

Programledare: Ulrika Hjalmarson

Fritagning igen - hur kunde det hända?
Som vi hört i nyheterna så hände det som inte fick hända igen i går kväll. Tre tungt kriminella fritogs från en sluten anstalt - under vapenhot. En bil mejade ner grinden till Norrtäljeanstalten, och personer utrustade med vinkelslip och automatgevär tog sig in och försvann med tre fångar. Klockan 6.15 pratar vi med biträdande anstaltschefen Anders Ekström om hur detta kunde hända. Klockan 6.38 får kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Lena Häll Eriksson svara på frågor om hennes ansvar och diskutera säkerheten på våra anstalter med Roal Nilsson, ombudsman på den fackliga organisationen Seko.

Två fritagningar på en vecka - inspirerar de varandra?
En vecka efter den spektakulära fritagningen av fyra fångar från Hallanstalten, så inträffade alltså i går kväll en liknande situaiton på Norrtäljeanstalten. Personer kom utifrån och hotade med vapen och fritog tre tungt kriminella. Jerzy Sarnecki, kriminolog, berättar om hur rymningar kan inspirera till efterföljd, klockan 6.20.

Det politiska ansvaret
Justitieminister Thomas Bodström har hittills inte framträtt i media efter den senaste fritagningen. Åter reses krav på hans avgång och i P1 morgon diskuteras frågan av partiledarna Göran Hägglund, kd, Fredrik Reinfeldt, m, och vänsterpartiets riksdagsledamot Alice Åström, klockan 7.21

Ett misslyckande för kriminalvården
Ann-Britt Grünewald, fd fängelsedirektör för Österåkeranstalten och numera fri debattör, diskuterar problemen inom svensk kriminalvård klockan 8.15.

Afghanistan - ett traumatiserat folk
70% av befolkningen i Afghanistan lider av allvarliga psykiska besvär visar en amerikansk studie som refereras i Vetenskapsradion denna morgon. Det handlar om depressioner och posttraumatisk stress. Stefan Liljegren som jobbade för Läkare utan gränser i Afghanistan tills för tre veckor sen, berättar om hur det är att jobba med ett traumatiserat folk, klockan 6.38

Sven-Göran Eriksson i vågskålen
I dag avgörs framtiden för Sven-Göran Eriksson. Ska han få sparken från jobbet som tränare för det engelska fotbollslandslaget - eller rider han ut stormen? Hans vara eller icke vara handlar då inte om hans förmåga som tränare utan om hans kärleksaffär med en sekreterare i förbundet, som samtidigt har varit ihop med hans chef. Lars Ryding, Svenska Dagbladets Londonkorrespondent, analyserar läget för den svenske coachen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista