Therese Larsson

Fredagen 6 augusti

Programledare Therese Larsson

Bättre eller sämre med Bodström?

En rad utredningar om förbättringar inom kriminalvården har tillsatts under Thomas Bodströms tid som justitieminister. Men hur mycket har lett till konkreta åtgärder? De borgerliga menar att perioden präglas av nedrustning och besparingar, vilket bl a lett till de uppmärksammade rymningarna. Debatt mellan två medlemmar av riksdagens justitieutskott: Susanne Eberstein (s) och Johan Linnander (c). Kl. 6.15.

New York - belägrad stad

Erik Ridderstolpe, Ekots medarbetare i New York, befinner sig i en världsstad i ständig rädsla för terrorister. Frihetsgudinnan har öppnat igen efter att ha varit stängd i flera år, men inga köer av besökande tillåts. Man måste boka tid för att få komma dit! Krönika kl. 6.26.

Inget nytt under solen inom svensk kriminalvård

Thomas Bodströms förslag om specialfängelser för särskilt belastade brottslingar presenterades igår, men att svenska kriminalpolitiker skärper tonen är inget nytt. Det hävdar kriminolog Robert Andersson, som studerat svensk kriminalpolitik genom historien. Kl. 6.38.

Han vågar odla det omöjliga

Japansk wasabi - det där som serveras med sushin och är så starkt att vanlig pepparrot bleknar i jämförelse pepparroten - anses omöjlig att odla i Europa, kräsen som den är på vatten, temperatur och jordmån. Men nu har en modig man i Skånde vågat göra ett försök. Reportage av Linda Ölverudh kl. 6.45.

Vad sysslar man egentligen med innanför murarna?

Efter de senaste rymningarna från Hall och Norrtäljeanstalten höjs nu röster med kritik mot att internerna går sysslolösa innanför murarna. Det råder arbetsplikt på svenska fängelser, men på flera ställen finns det inga jobb att utföra. Andra vittnar om svårigheter att få studera. Meningslös sysslolöshet eller effektiv vård och rehabilitering? Debatt mellan Birgitta Göransson, kriminalvårdsdirektör i Göteborg, och livstidsdömde Ricard Nilsson på Tidaholmsanstalten. Kl. 7.15.

Vad finns på havets botten

I veckan kom ett forskningsfartyg tillbaka till Norge efter två månader till havs. 60 vetenskapsmän från 13 länder har undersökt Atlanten och hittat förunderliga varelser i havsdjupen: En marulk med ett utseende som påminner om en plastpåse som fastnat i en propeller, bakterier med sällsynta livsegenskaper och mycket annat. Marinbiolog Ulf Båmstedt var med och planerade expeditionen. Kl. 7.38.

Mikael Persbrandt om Dag och Natt

Det hela började med att han var så besvärlig vid en kortfilmsinspelning. Då gav regissören honom en hel långfilm att tampas med. I veckan har den premiär, ”Dag och Natt”, filmen där hela svenska filmeliten är samlad. Mikael Persbrandt berättar själv om filmen kl. 8.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista