Jörgen Huitfeldt

Tisdag 17 augusti

Programledare: Jörgen Huitfeldt

Svensk alkoholpolitik i gungning

Igår kom ju det väntade beskedet att skatten på sprit sänks med 40 procent och utredaren, Kent Härstedt sa samtidigt att hela EU måste få en ny, mer restriktiv alkoholpolitik om folkhälsan ska räddas. Men frågan är hur mycket resten av EU bryr sig om den svenska synen. Och en restriktivare alkoholpolitik är inget som EU:s nuvarande ordförandeland Holland prioriterar. Maria Renström, som fram till för ett par veckor sen jobbade i EU-kommissionen med att ta fram en alkoholstrategi för hela EU, berättar om hur EU ser på den svenska alkoholpolitiken kl 6.15.

Kan en återgång till låga införselkvoter vara en metod att minska alkoholskadorna? Socialminister Morgan Johansson debatterar med kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund Kl 7.21 och 9.13. 

Korrespondentkrönika från Bangkok

Margita Boström rapporterar om sjukvård, när den fungerar som bäst. Och sämst. Kl. 6.20.

Massaker i Burundi - i ett flyktingläger

I fredags mördades 160 personer vid en massaker i ett flyktingläger i Burundi. Enligt vittnen var de flesta offren kvinnor och barn och nästan alla de dödade kom från folkgruppen tutsi - samma grupp som utsattes för folkmordet i Rwanda för 10 år sedan. Men hur kan ett flyktingläger utsättas för en massaker? Journalisten och Sidamedarbetaren Finn Norgren berättar från Rwandas huvudstad Kigali kl 6.20 och 8.25.

Drabbat skyddat boende måste stängas

För ungefär två veckor sedan tog en kvinna först livet av sina två barn och sedan av sig själv. Det skedde på ett så kallat skyddat boende där bland annat kvinnor som utsatts för hedersrelaterat våld gömmer sig. Händelsen uppmärksammades stort i flera medier - vissa berättade var det hade hänt med kartor och bilder, andra rapporterade om att det hela skett på ett skyddat boende. Och enligt dagens nummer av fackförbundstidningen Journalisten har det här lett till att det här hemmet för utsatta kvinnor måste läggas ned. Maria Pilàr Reyes, som arbetar med förebyggande av hedersrelaterat våld inom Stockholms län, berättar om konsekvenserna efter publiceringen kl 6.38 och 8.38.

Konstfack utan färg

9 av 10 studenter på den prestigefyllda utbildningen Konstfack är helsvenska. Och 7 av 10 kommer från samhällets övre skikt. Och skolan gör för inte mycket för att ändra på det här, detta enligt en rapport, som tagits fram på skolan. Det är långt kvar innan Konstfack kan leva upp till regeringens ambition om en högskola för alla. Reportage kl 6.42 och samtal kl 8.15 mellan Samir Alj Fält, tidigare student på konstfack och skolans prorektor Gunnel Pettersson.

Grekiska dopningsdramat

Vår reporter Klas Wolf-Watz berättar om de senaste turerna kring de grekiska friidrottarna Kostas Kenteris och Katerina Thanou kl. 7.45.

Och Gunnar Bolin, P1-morgons krönikör på plats i Aten, berättar om Aten, dag 4. Kl. 7.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".