Jörgen Huitfeldt

Torsdag 19 augusti 2004

Programledare: Jörgen Huitfeldt

Poliser ska inte längre få utreda sig själva

Regeringen vill ha en ny myndighet där alla anmälningar mot poliser och åklagare ska utredas. På så sätt ska misstanken om att poliser ser mellan fingrarna, när de utreder sina kollegor försvinna, är det tänkt. Claes Eklundh, f d chefs-JO, har länge kämpat för en sådan myndighet. Hör honom kl. 6.15. Polisförbundets ordförande Jan Karlsen debatterar med Alice Åstrand (v) - han menar att den nya myndigheten är onödig och dyr, hon anser att den är nödvändig för trovärdigheten. Kl. 7.21. Och en sammanfattning kl. 8.42.

 OS-krönika från klassisk mark

Gunnar Bolin levererar sin OS-krönika från spelens Dag 6. Och han har begett sig till den stadion, där kulstötningstävlingen avgjordes på klassiskt vis - utan åskådarläktare, digitala mätinstrument och säkerhetsräcken. Kl. 6.20.

Jemenmodellen mot terror

I Irak-kriget har amerikanerna haft ett nära samarbete med Jemen. Och säkerhetsexperter säger att den diplomatiska strategin i Jemen representerar en ny attityd hos supermakten USA som är MER lyhörd och betonar samarbete. Jemenmodellen förs nu fram som ett föregångsexempel för samarbete med lokala regeringar. Reportage av Emma Sohlman kl. 6.25.

Vinterkräksjuka mitt i sommaren 

Omkring 250 personer har den senaste veckan insjuknat i kräkningar och diaréer efter att ha badat i några av Göteborgs populäraste badsjöar. Orsaken var under flera dagar en gåta. Men igår blev det klart att det handlar om - vinterkräksjuka! Smittskyddsläkare Peter Ulleryd om viruset som orsakar så mycket elände - och om hur man kan undvika det. Kl. 6.38. 

Hur kul är det att vara singel?  

Mer än 2 miljoner svenskar lever ensamma och singlarna blir bara fler. En del trivs med sitt ensamskap, andra saknar en partner att dela livet med. För många har singelskapet blivit en affärsidé - som den nyöppnade affären i Stockholm, som inriktar sitt sortiment på småportioner och snabblagat.

I ett reportage berättar vår reporter Madelaine Andersson om paret som hittade varandra på internet och om kvinnan som arrangerar singelträffar. Kl. 6.45. Och kl. 8.15 resonerar sociologen Eva Sandstedt med psykoterapeuten Eva Ruzs-Malmberg  om hur synen på singlar har ändrats genom åren - och varför en del aldrig verkar träffa den rätta...

Turisterna regnade bort i sommar

Den regniga sommaren ger klirr i kassan för somliga, som tex regnklädesbranschen och paraplymakarna, men för turistnäringen har det betytt förlorade inkomster 15 procent under sommarmånaderna. En av de turistattraktioner som drabbats är Kneippbyn på Gotland. Men där planeras redan för nästa säsong, och nu i samarbete med - konkurrenterna!! Kneippbyns VD Eva Werkelin kl. 7.38.

Israel, de korta avståndens land

Rickard Myrenberg, Ekots korrespondent i Jerusalem, berättar i en krönika om hur en norrlänning uppfattar Israel - landet där det aldrig är långt till nästa konflikt. Kl. 8.25. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista