Camilla Kvartoft

Fredag 20 augusti

Programledare: Camilla Kvartoft

Egypten avvisar tortyranklagelser
Utrikesminister Laila Freivalds har nu fått svar från Egypten på det brev hon skrivit då hon krävt en utredning av vad som hände de två män som avvisades från Sverige till Egypten i januari 2001. Som Ekot rapporterat under morgonen så svarar Egypten att det inte alls förekommit någon tortyr och att rättegången varit rättvis...och att det inte finns något behov av ytterligare någon utredning om vad som hänt. Ska regeringen nöja sig med detta? Här Madeleine Seidlitz, jurist och ansvarig för asyl och flyktingfrågor på svenska Amnesty klockan 6.15.

Rosengård kraftsamlar mot våldet
För två veckor sedan knivhöggs en 29-årig man till döds efter att ha sagt till några ungdomar att inte tjuvbada i Rosengårdsbadet. Dagen innan hade samtliga fönsterrutor krossats på Rosengårdsskolan. Det är bara två av de händelser som rapporterats om från Rosengård i riksmedierna den senaste tiden och som lett till en manifestation mot våldet som hölls igår kväll. Systrarna Arij och Yasmin Abu-Ramadan är två unga Rosengårdsbor som berättar om hur de upplevde manifestationen och om hur det är att vara ung och bo i Rosengård. Klockan 7.21 

Klassisk teater på besök
I helgen kommer den berömda Marinskij-teatern från Sankt Petersburg till Stockholm på ett gästspel under Östersjöfestivalen. Vår reporter Edvard Unsgaard har besökt Sankt Petersburg och sett föreställningen som ska visas i Stockholm och försökt ta reda på vilka förutsättningar kulturen har i dagens Ryssland. Reportage i P1-Morgon kl 6.20

Politisk terror på film
I kväll har Marco Bellocchios film Boungiorno, notte (Goddag, natt) premiär i Sverige, en film om kidnappningsdramat 1978 som skakade hela Italien och delar av Europa. Ett drama som slutade med Italiens före detta premiärministers, kristdemokraten Aldo Moros död. Filmen recenseras i Kulturnytt och P1-Morgon samtalar med kulturjournalisten Tomas Lappalainen, som skrivit boken ”Italien” om händelsen. Kl 6.38.

Nya guldhopp i OS
Idag är det bland annat bordtennis som gäller i OS i Aten när det svenska OS-hoppet J-O Waldner spelar kvartsfinal mot tysken Timo Boll ikväll. Pingislegenden Stellan Bengtsson är med direkt från Aten inför den viktiga matchen. I P1-Morgon kl 6.42. Klockan 8.25 sänds Gunnar Bolins OS-krönika om svensk uppgivenhet och nya guldhopp inför dagens start på friidrotten.

Funktionshindrade kräver ökad tillgänglighet
Teckentolkning på bio, punktskrift på menyn och rullstolsanpassade bussar. Om vårt samhälle ska bli fullt tillgängligt för alla så finns det mycket att göra. Frågan är hur långt man kan driva dom kraven. Samtal med Anna Bergholtz, synskadad och engagerad i morgondagens tillgänglighetsmarsch i Stockholm kl 7.38.

Myskoxhannen Willy ska rädda den svenska stammen
Den lilla stammen av myskoxar i Härjedalen har varit hotad av inavel. Men nu skall den 319 kilo tunga myskoxetjuren Willy från Kolmårdens djurkpark komma in och rädda stammen. Men vad är egentligen myskoxar för djur och behöver vi ha kvar dem i Sverige? Samtal med Stefan Mörtberg, projektledare för projektet Rädda Myskoxarna i Härjedalen kl 8.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista