Tisdag 24 augusti

Programledare: Camilla Kvartoft

Damfotbollsundret
Igår förlorade de svenska fotbollsdamerna mot Brasilien och åkte ur OS-turneringen. Men den svenska damfotbollen har förändrats enormt. Det var på 60-talet som kvinnorna lyckades få igång en mer tävlingsinriktad fotboll och Johnny Hjelm, historiker i Umeå berättar vad det svenska damfotbollsundret beror på? Han är aktuell med med boken ”Amasoner på planen, svensk damfotboll 1965-1980”. kl 06.15.

Föräldrautbildning
Under den senaste veckan har både Ekot och P1morgon talat om ungdomar och barn som begår brott. Bland annat har det handlat om hur 11-12-åringar utnyttjas av kriminella gäng för brottsliga handlingar. Och frågan är hur minderåriga på glid ska kunna hjälpas. Nu skissar Folkhälsoinstitutet på en modell där alla småbarnsföräldrar i Sverige ska erbjudas en utbildning för att kunna fungera bättre med sina barn. Kan det ge stöd åt föräldrar vars barn är på väg åt fel håll?
Sven Bremberg, från Folkhälsoinstitutet berättade om det i P1-morgon kl 06.38.

The Hives - nästa stora svenska musikexport
Kostymerna är eleganta, artistnamnen lika så. The Hives från Fagersta med sångaren Howlin’Pelle Almqvist i spetsen har dom senaste åren gjort segertåg över världen med sin skramliga rockmusik. The Hives har lyckats med vad få andra svenska band klarar - nämligen att slå i både Storbritannien och USA. Dessutom älskas av dom annars så svårflörtade musikkritikerna. Men vad är egentligen hemligheten bakom framgångarna?
P1 Morgon har träffat musikjournalisten Ika Johannesson som följt bandet i flera år. kl 06.44

Politikerpensioner
Som ni har hört i Ekot här på morgonen får politiskt tillsatta ambassdörer ofta mer i lön än yrkesdiplomater. Och en annan fråga där politikerna misstänks gynna sig själva är pensionerna. För samtidigt som vanliga svenskar skall förmås att arbeta allt längre och trots det få mindre förmånliga pensioner än tidigare så kan politikerna lyfta generösa pensioner efter bara 12 års arbete i riksdagen. Men nu höjs allt fler röster på att detta skall ändras. Vänsterpartiets Lars Ohly kräver att politikernas pensioner ska förändras så att villkoren blir mer lika dem som gäller för befolkningen i övrigt. Biträdande finansminister Gunnar Lund är ansvarig för pensionsfrågor i regeringen. Kl 07.20 debatterade de politikerpensionerna

Norges regering kritiserar svensk sänkning av spritskatten
Norges socialminister Dagfinn Høybråten minister gillar inte tanken på sänkt spritskatt i Sverige. Det var ju förra veckan som den svenska regerings utredare Kent Härstedt föreslog sänkt spritskatt med 40 procent från årsskiftet och enligt de norska farhågorna kommer detta tvinga Norge att överge sin restriktiva alkoholpolitik på samma sätt som Sverige har pressats från Danmark och Finland. Norrmännen hade väntat sig mer solidaritet från sina östliga grannar. Hör den norske socialministerns kritik kl 08.20 och den svenske folkhälsoministern Morgan Johansson svara på den norska salvan kl 08.42

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista