Camilla Kvartoft

Tisdag 31 augusti

Programledare Camilla Kvartoft

11 september-nostalgi ska vinna valet åt Bush
I går kväll inleddes det så till slut, de amerikanska republikanernas partikonvent.
Och ”the grand old party”, det storslagna gamla partiet, som det brukar kallas i amerikansk politik, slog an en sentimental ton direkt genom att knyta hela invigningskvällen till terrorattentaten mot World trade center den 11 september 2001.
För nu ska George Bush dra maximal nytta av det som varit det avgörande temat under hans presidentskap. Sveriges generalkonsul i New York, Olle Wästberg, berättar hur republikanernas taktik tas emot av New York-borna klockan 6.15

Extra allt-mannen i Sverige
Frukost, lunch och middag på McDonalds - vad sägs om den dieten? Det var i alla fall vad den amerikanske filmaren Morgan Spurlock bestämde sig för att äta under en månads tid. Den 17 september får hans dokumentär om hur en månad av snabbmat påverkade hans kropp premiär i Sverige. P1 Morgon:s Therese Bergstedt har träffat Morgan Spurlock, mannen som minst sagt förätit sig på snabbmat. Intervjun sänds klockan 6.20 och följs av ett studiosamtal med McDonalds inköpschef Peter Wiberg.

På farligt uppdrag under kalla kriget
Det är 70-tal, mitt under kalla kriget, och en ung svensk utikeskorrepondent i Moskva hjälper sovjetunionens främsta kritiker, nobelpristagaren Alexandr Solzjenitsyn att smuggla ut viktiga dokument till väst. Nu berättar TV-journalisten Stig Fredriksson själv i bokform om sitt hemliga uppdrag som kurir. 6.38 kommer han till P1 morgon och pratar om boken.

Maktkampen över i Ericsson
Det är kanske Sveriges viktigaste företag, länge kontrollerat av starka ägare med små aktieposter. Nu ska det bli ändring i Ericsson, och på en extra bolagsstämma i dag genomförs en rösträttsreform som minskar familjen Wallenbergs makt - och ger småspararna mer att säga till om. Lars-Erik Forsgårdh, VD i Aktiespararnas riksförbund, berättar vad reformen betyder för småsparare och storägare och Ekots ekonomiske kommentator Christer Hillbom svarar bland annat på frågan om vad det här betyder för det svenska inflytandet i våra storföretag, klockan 7.21

Borgerligt samarbete - men hur låter retoriken
Det måste vara Sveriges mest omskrivna teambuilding - när de fyra borgerliga partiledarna möttes i Västerbotten i går. Men nog balanserar de på parodins gräns när de går i skogen, planterar träd och badar i tunna tillsammans. Göran Hägg, författare med intresse för retorik, analyserar tongångarna från Bygdeå klockan 7.39.

Kidnappade journalisterna i Irak
Sedan en dryg vecka tillbaka hålls två franska journalister som gisslan i Irak. Kidnapparna har nu krävt att Frankrike senast ikväll ska upphäva det slöjförbud som snart ska börja gälla i franska skolor. Eva Elmsäter, ordförande för Reportrar utan gränser och som under många år bevakat mellanöstern för Sveriges Television kommenterade varför Frankrike som varit mot kriget i Irak nu drabbas av en kidnappning. Kl 08.15

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista