Pia Fridén

Onsdagen 1 september

Programledare Pia Fridén

Folkomröstning om EU-grundlag splittrar Europa

I dag startar organisationen ”folkomröstning.nu” en kampanjresa genom Sverige. Från Malmö i söder till Umeå i norr kommer en rad kända namn från EU-kritiska partier att propagera för att svenskarna ska få säga ja eller nej till det konstitutionella fördrag som ibland kallas EU:s grundlag. Men regeringen Persson och riksdagens majoritet förhåller sig kallsinniga. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand debatterar frågan med Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson klockan 7.21. Klockan 6.15 kommer Ekots EU-reporter Annika Ström Melin till P1 morgons studio för att analysera folkomröstningsvännernas argument och hur stark den här rörelsen egentligen är.

Varför bleka hyn när krämerna är giftiga?

Giftiga krämer för hudblekning säljs i svenska butiker. Krämer som framför allt mörkhyade kvinnor använder för att få en ljusare nyans av sin hud. När miljöförvaltningen i Stockholm testade krämerna upptäckte man det cancerframkallande ämnet Hydrokinon i mer än var tionde tub. Det är omöjligt att veta hur vanligt det är att människor använder sej av hudblekning, men det var snarare regel än undantag när vår reporter Niklas Forsberg tog med sej bandspelaren till Skärholmen utanför Stockholm. Reportage i P1 morgon 6.25. Klockan 7.39 kommenteras frågan av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Mariam Sherifay, som engagerat sig mot de giftiga krämerna.

Nya våldsdåd i Israel och Tjetjenien

I Moskva exploderade i går kväll en bomb som krävde nio människoliv. Sveriges radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren berättar om de ryska reaktionerna klockan 8.20. Också Israel skakades av ett terrordåd: i staden Betsheeba dog 16 personer i två självmordsattentat riktade mot bussar. Sanna Jonsson, biståndschef på Olof Palme-centret, berättar om hur ett sådant attentat över huvud taget kan vara möjligt trots starka säkerhetskontroller och hjälper till att dra slutsatser om vad detta betyder för möjligheterna att uppnå en varaktig fred. Klockan 6.38.

Överlevnad i den akademiska världen

I dagarna är det upprop på landets universitet och högskolor och nya och gamla studenter, lärare och forskare samlas efter sommarlovet för att åter stå i dom vetenskapliga akademiernas tjänst. Men hur gör man egentligen göra för att lyckas på universitetet? Lagom till terminsstarten har det kommit ut ett slags handbok i akademisk överlevnad som ger en ny syn på den av STARKA KÄNSLOR styrda ”bitterhetsakademin”. Reportage i P1 morgon klockan 6.42.

Situationen i Darfur

Sveriges Radios Afrika-korrespondent Vincent Dahlbäck har precis kommit till Stockholm efter en resa i Sudan med utrikesminister Laila Freivalds. Han berättar om sina intryck från resan kl 8.15

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".