Lasse Johansson

Tisdag 7 september

Med Lasse Johansson

Basajev - vem är han?

Ännu har ingen grupp tagit på sig skulden för gisslantragedin i Beslan, men ryska myndigheter har riktat misstankarna mot den tjetjenske rebell-ledaren Shamil Basajev. Leif Kihlsten, Rysslandskännare, berättar mer om honom, kl 6.15

Ifrågasatt talangjakt i TV4

Många är dom som vill bli popstjärnor och idoler och få har den talang och tur som behövs. I TV4:s nya satsning Idol 2004 får okända talangar får visa upp sig inför en hård, men enligt TV4, rättvis jury. Ulf Clarén, TV-kritiker på Sydsvenska Dagbladet, tycker att det handlar om förnedrings-TV i sin sämsta form och han diskuterar med Anders Knave, programchef på TV4, kl 6.21.

R-förbunden i tillbakablick

Hårdare tag och fler inlåsningar. Så har det låtit i två av de hetaste debatter under våren och sommaren, efter mordet på Anna Lindh och efter rymningarna från fängelserna i somras. Annorlunda lät det på 1970-talet, då fångar och psykpatienter organiserade sig och krävde mer makt och mindre tvång. Cecilia Modig, journalist och socionom och före detta redaktör för Pockettidningen R, berättar om tankarna då och hur de skiljer sig från dagens diskussioner, med anledning av en ny bok och ett seminarium om de utslagnas kamp för ett människovärde, kl 6.38.

Käk-gym ny satsning i Umeå

I Umeå finns sedan ett år ett käk-gym, det är förmodligen det enda i sitt slag i världen. Här hjälper man patienter med belastningsskador i käkarna och nacken. Och det har gett resultat visar en första studie. Reportage i P1-morgon klockan 6.42.

Sverige måste höja rösten mot Ryssland

Efter terrorattentatet i Beslan i Nordossetien, har bland annat Storbritanniens utrikesminister Jack Straw sagt att problemen i Tjetjenien är en intern rysk fråga som omvärlden inte bör blanda sig i. Men Urban Ahlin, socialdemokratisk ordförande i riksdagens utrikesutskott, vill att Sverige höjer tonläget mot Ryssland. Sverige och andra mindre EU-länder bör driva frågan om hur ryssarna bär sig åt i Tjetjenien, säger Urban Ahlin, kl 7.21 i en diskussion med Ebba Säborg-Romare från utrikespolitiska institutet.

Hundratals missbrukare i affärsvärlden

Drogproblem inom karriärbrancher som finans- konsult- och IT- branscherna blir allt vanligare. Åtminstone enligt Fredrik Ljung, civilekonom från Handels i Stockholm, som arbetar som informatör på företaget Checkpoint Söder. Han är före detta missbrukare som nu informera företagschefer om det ökande missbruket i näringslivet. Hör honom kl 7.39

Förenklad debatt om kriminalvård

Igår gick föreningen svenska socialchefer ut i en arg debattartikel där dom talade om farliga förenklingar i debatten om kriminalvården. Per Olof Forsblom, ordförande i föreningen, attackerade bland annat en tidigare artikel i ämnet skriven av Krister Thelin, domare vid internationella krigsförbrytartribunalen i Haag och tidigare statssekreterare i den borgerliga regeringen. De debatterar kl 8.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".