Onsdag 8 september

Programledare: Anders Holmberg

Rysk ambassadör om Tjetjenien och terrorismen
I går tågade mer än 100 000 moskvabor i protest mot terrorn. Men hur ska den ryska ledningen bära sig åt för att få stopp på den våg av terrorattentat..som kulminerade med gisslandramat i Beslan? Den ryska regeringens företrädare i Sverige, ambassadör Nikolaj Sadchikoff, avfärdar till stor del den kritik som riktats mot Ryssland de senaste dagarna i ett samtal i P1 morgon klockan 7.39.
Svante Cornell, forskare och specialist på konflikter i Kaukasus och Centralasien, analyserar vad ambassadören sagt klockan 8.15.

Valfeber i Afghanistan
I Afghanistan har valkampanjen inför presidentvalet precis startat. Den 9 oktober hålls det första valet i det krigsdrabbade landet. För knappt tre år sen inleddes USA-koalitionens anfall mot Afghanistan, och talibanregimen störtades. Men fortfarande hotar talibantrogna att sabotera presidentvalet. Bengt Kristiansson, ordförande i Svenska Afghanistankommittén, berättar om den begynnande valrörelsen på en raspig mobiltelefon från Kabul, klockan 6.15.

Lobbyister vill verka men inte synas
Nästa vecka börjar riksdagsåret och politikerna intar bänkarna igen. Och en del av deras vardag är att hantera den stora mängd information de får in, inte minst från professionella påtryckare. Lobbying, alltså professionell påtryckning, är nåt som blir allt vanligare i Sverige - och nu ökar kraven på att ta fram ett särskilt regelverk för lobbyister. Hör Therese Bergstedts reportage klockan 6.20 och en efterföljande debatt mellan två lobbyister klockan 7.21

Själasörjare blev huvudarvinge
Först blev han hennes själasörjare - sen fick han ärva hennes miljoner. Nu ska det handla om prästen som blev enda arvinge till en rik änka. Elisabeth Söderströms avlidna faster valde att testamentera sitt miljonarv till en kyrkoherde hon lärt känna de sista åren av hennes liv. Fastern hade inte nämnt något om detta – därför kom det som en chock för Elisabeth Söderström – som nu ifrågasätter kyrkoherdens rätt att ärva. Cecilia Wergeni berättar historien i ett reportage klockan 6.38. Därefter en diskussion om vad den som studerar till präst får lära sig om den här typer av frågor.

Storförlust i hockeyn - vad har hänt med det svenska stjärngänget?
Sverige förlorade igår World Cup i hockey mot Tjeckien. 1-6 blev det dystra resultatet. Ändå sägs dagens svenska hockeylandslag vara ett av våra bästa någonsin - vad är det som har hänt? Lars-Gunnar Jansson, radiosportens expertkommentator, analyserar nya och gamla tillkortakommanden klockan 8.22.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista