1 av 5
Klicka för grafik
2 av 5
Folkpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna var för att gå med i EMU. Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet var emot. Men även inom partierna syntes splittringar. Nej-sidan fick bland annat stöd av flera socialdemokratiska ministrar. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
3 av 5
Fem dagar innan folkomröstningen om Euron. Bo Lundgren, Göran Persson, Lars Lejonborg och Alf Svensson samlade under parollen Tryggt Ja då de fyra ja-partiernas ledare presenterade en tidsplan för hur euron ska kunna införas. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
4 av 5
Folkrörelsen Nej till EU under kampanjen inför 2003 års EMU-omröstning på Södra Latin i Stockholm. På bilden Lave Broch, Folkebevaegelsen mod EU i Danmark, Ingela Mårtensson, ordförande i Nej Till EU och Kjell Dahle, Nei til EU i Norge. Foto: Nils Petter Nilsson/Scanpix.
5 av 5
Finansmannen Ulf Dinkelspiel idag. 2003 var han styrelseordförande för ja-sidans kampanjorganisation Stiftelsen Sverige i Europa. Han är fortfarande för ett svenskt inträde i EMU. Foto: Mikael Sjödell/Sveriges Radio.

Ja och nej om EMU idag

6:49 min

För åtta år sedan röstade Sverige nej till EMU. Den segrande Nej-sidan varnade i valrörelsen att den stabilitetspakt som skulle garantera att länderna höll ordning på sina finanser inte skulle hålla. Nu tycks det som Nej-sidan har fått sina förhågor mer än besannade. Hur ser Ja- och Nej-förespråkarna på Euro-samarbetet idag? Reportage av Mikael Sjödell och samtal med Annika Ström Melin, ledarskribent på Dagens Nyheter och Leif Pagrotsky, tidigare minister och socialdemokrat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista