Utrikeskrönika

Det rätta sättet att ta sig till Buenos Aires

3:51 min

LARS PALMGREN | Buenos Aires, tisdag… …nja, inte riktigt ännu. Jag är fortfarande på väg, eller rättare sagt: Snart är jag på väg.  Men hur? Det vet jag inte än.

Det är så att de hårda vårvindarna nere i Patagonien har fått vulkandammet som täcker marken där, ända sen det stora vulkanutbrottet i Chile för fyra månader se att lyfta och bilda ett jättelikt moln som i helgen la sig över Buenos Aires och omöjliggjorde all flygtrafik.

Det sägs att molnet nu har upplösts och att mitt flyg ska gå enligt tidtabellen. Men säkert är det inte, och det är nästan att jag hoppas att flyget ska ställas in. För då måste jag åka landvägen.

Resor fyllda av samtal

Helst skulle jag vilja ta tåget. Det rätta sättet att komma till Buenos Aires är med tåg, eller båt. Men det var länge sen nu som de gamla engelska tågen i långsamt mak dunkade fram över Pampas, från Mendoza till Buenos Aires. Kupéerna i dem hade träpaneler med speglar och i dem som kunde göras om till sovkupéer fanns ofta dusch. Bar- och restaurantvagnarna, det var alltid fler, brukade ha öppet hela natten.

Tåget avgick från Mendoza på eftermiddagen och anlände Buenos Aires nästa förmiddag. Jag minns de nattliga dofterna och den ljumma luften som strömmade in genom tågets öppna fönster. Ibland gick det så långsamt att fjärilar hann ikapp och flög in genom ett fönster och ut genom ett annat på andra sidan gången. Det var resor fyllda av samtal.

Och när man gick av tåget hade man alltid nya vänner. Men, som sagt, det var länge sen det gick några passagerartåg från Mendoza till Buenos Aires. Nuförtiden är det buss som gäller. Men buss är också OK.

En busvärdinna skötte baren

Den bästa buss jag åkt med på väg till Buenos Aires var en ombyggd Mercedes stadsbuss, byggd i Argentina under tidigt 70-tal. Inuti såg den ut som en engelsk herrklubb. Breda fåtöljer, en rad på varje sida av gången, grönskärmade läslampor, gott om benutrymme och en mjuk och ren matta som inbjöd till att ta av sig i strumplästen.

En bussvärdinna skötte baren som aldrig stängde och som, så länge det rörde sig om drycker som producerats i Argentina, var gratis.

När någon ville sova kom värdinnan fram och fällde ner ryggstödet i horisontalläge och delade ut en värmande pläd.

Bussen ägdes och drevs av två pensionerade busschaufförer. De hade fantiserat i åratal om att skapa en sådan här buss. Världens vänligaste och bekvämaste långfärdsbuss, som de sa. Långsam kanske, men säker och fram för allt: Vilsam. Den gick på olika, men oförutsägbara rutter. Resmålen varierade med passagerarnas önskemål. 

Men drömbussen finns inte längre kvar. De två ägarna var rätt gamla redan när de började och bussen var, för övrigt, illegal. Men det är rätt fint att färdas över pampas även i en helt vanlig buss.

Ingen ber om ursäkt i Buenos Aires

Att anlända till Buenos Aires, alldeles oavsett med vilket färdmedel det sker, är lite grann som kliva in i ett nytt själsligt tillstånd. Nytt och i högsta grad motsägelsefullt. För i Buenos Aires möts djup och ytlighet som på få andra ställen. Allvar och fjantighet går sida vid sida. Sparsamhet och flärd tar lika stort utrymme. Vishet och dumhet klär sig på samma eleganta sätt.

Iingen ber om ursäkt för vare sig det ena eller det andra. Det är uppfriskande. Men också lite utmattande. Så på samma sätt som det är härligt att komma till Buenos Aires är det ganska skönt att åka därifrån.

Lars Palmgren
(Som fortfarande är på väg)