Pia Fridén

Fredag 1 oktober

Programledare: Pia Fridén

Bush och Kerry i första TV-debatten inför valet
I natt drabbade de samman, president George W Bush och hans utmanare om presidentposten, demokraten John Kerry i det som av många bedöms vara det amerikanska presidentvalets viktigaste debatt. Carl Melin, politisk konsult som bland annat jobbat med socialdemokraten Åsa Westlunds kampanj till EU-parlamentet och Kerry-anhängare, och Erik Lakomaa, som var med och gjorde den borgerliga EMU-kampanjen Medborgare mot EMU och som alltså håller på Bush. Hör dom diskutera och anlysera kl 06.15.

Klockan 07.21 medverkar den svenske studenten Armen Shaomian, som studerar musik på University of Miami, där Bush och Kerry möts. Han har en av de få åtråvärda platserna på parkett under själva debatten och berättar om allt de vi inte kunde se i TV. Dessutom Erik Åsard, USA-expert vid institutet för nordamerikastudier, Uppsala universitet.

Guantanamodansken talar ut
Mannen som satt fängslad i två år på Guantanmobasen på Kuba, och som sedan frigavs till Danmark, han har nu beslutat sig för att lämna Danmark för att än en gång slåss i Tjetjenien. Detta trots att han inför frigivningen från Guantanamo skrivit under att aldrig mer ge sig in i så kallat heligt krig. Idag säger han att amerikanerna kan använda pappret han skrev under som toalettpapper. Reportage kl 06.22

Riskkapitalist tar över statliga spel
Den före detta riskkapitalisten Jesper Kärrbrink, tar idag över som ny VD för Svenska Spel. Han ska ta upp kampen med dom nya internetbolagen, men samtidigt bedriva en ansvarsfull spelpolitik. Kärrbrink medverkar kl 06.38.

P1-morgon i slutna Burma
Det internationella trycket är hårt på Burma och militärjuntan, som håller landets befolkning i ett järngrepp, att öppna för demokrati och ett slut på övergreppen. Men det finns inga tecken på att regimen är villig att hörsamma vädjanden eller hot från FN-chefen Kofi Annan, USA eller EU. Frågan är om de mäktiga grannarna i Asien kommer att utnyttja sin makt på toppmötet mellan EU och Asien om exakt en vecka och pressa militären. Burma hör till världens mest slutna länder, men Ekots korrespondent Alice Petrén har som en av få utländska journalister just varit i Burma. Reportage kl 06.45.

P1-morgon på Norrtäljeanstalten
Den senaste tidens rymningar och fritagningar har tvingat kriminalvården till nytänkande. Lars Nylén som ju tillträdde som Kriminalvårdsstyrelsens nye generaldirektör i söndags, har sagt att det nu skall bli ordning och reda på landets fängelser. Men hur tas dessa nya hårdhandskar emot av de intagna själva. Hur går snacket bakom gallren? Vår reporter Marie Nilsson åkte till Norrtäljeanstalten och träffade en av internerna, som har lång erfarenhet av kriminalvården, som hunnit dömas, vårdas, rymma och dömas igen. Reportage kl 07.39.

Fyllnadsval i Storbritannien
Under torsdagskvällen hålls det första fyllnadsvalet i Storbritannien, och det första kvittot väntas på vilket intryck den nyligen avhållna labourkongressen har gjort i brittisk politik. Agneta Ramberg, SR:s korrespondent i London rapporterar. Kl 08.15.

Resor i Irak
Korrespondentkrönikan denna fredag kommer från Nils Horner i Amman. Hör den kl 08.25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".