Onsdagen den 13 oktober

Programledare: Anders Holmberg

President Bush och den mystiska puckeln
Är George W fjärrstyrd under presidentvalsdebatterna?En mystisk puckel under president Bushs kavaj har fått fart på spekulationerna i USA. Utbuktningen mellan skulderbladen syns tydligt på bilder från förra veckans presidentvalsdebatt mellan Bush och utmanaren John Kerry och rena julafton har utbrutit bland konspirationsteoretiker. Är det inte i själva verket en dold mikrofon som ger Bush instruktioner under den pågående debatten? Ekots Washingtonkorrespondent Thomas Nordegren berättar om en allt hetare presidentvalkampanj klockan 6.15.

Fattiga barn i öst allt mer utsatta
Miljontals barn i det forna östeuropa lever i fattigdom, enligt en ny rapport från FN:s barnfond UNICEF. Detta trots att länderna fått bättre ekonomi efter murens fall. Kent Härstedt, ordförande i Svenska Unicef och sociualdemokratisk riksdagsman berättar om rapporten klockan 6.20.

Drogpåverkade bilförare fler än rattfull
Antalet drogpåverkade förare ökar på vägarna, rapporterar Ekot i dag. För första gången har polisen i ett distrikt tagit fler för drogpåverkan än rattfylla. Det är polisen i Örebro län som nu under årets första nio månader tagit fler drogfyllerister än rattfyllerister (361 bilister har åkt dit för att ha använt narkotika och 294 för rattfylleri). Och enligt Håkan Larsson vid Örebropolisen skulle man kunna ta betydligt fler. Reportage i P1 morgon klockan 6.38. Men hur allvarligt är egentligen problemet? Vägverkets drog- och alkoholexpert Hans Laurell diskuterar frågan med Christer Karlsson från organisationen KRIS, kriminellas revansch i samhället, som själv kört bil drogpåverkad.

Bussning till ”helsvenska” områden - redan på dagis
Många föräldrar i invandrartäta områden väljer att flytta sina barn till skolor där det går fler ”helsvenska” barn. Föräldrarna vill att barnen ska lära sig bättre svenska och få kontakter utanför förorten där dom bor. I Tensta i nordvästra Stockholm har en tredjedel av barnen sökt sig bort från dom kommunala skolorna i området. Barnen kan åka långa sträckor med buss eller tunnelbana till en annan skola. Och vissa familjer väljer att flytta sina barn redan när dom ska börja på dagis. Katja Magnussons reportage sänds klockan 7.21. Därefter samtal med sociologen Nihad Bunar om vad den här nya typen av segregering får för effekter. Klockan 8.41 sänds ett längre reportage om bussningen.

EU-kommissionär möter kritik
Var går egentligen gränsen för vad en EU-kommissionär får tycka? Kan man till exempel som den italienska kommissionären Rocco Buttiglione uttala sig kontroversiellt om homosexuella och flyktingar och ändå vara en trovärdig politiker med ansvar för de medborgerliga fri- och rättigheterna? Åsikterna går isär. Maria Carlshamre, från folkpartiet och Charlotte Cederschiöld från moderaterna sitter båda i Europaparlamentet men har olika åsikter i frågan. De debatterar klockan 7.39.

Partiledardebatt i hårdnande politiskt klimat
Idag kl 9 är det dags höstens första partiledardebatt i riksdagen och läget i svensk politik och inför debatten är mer spännande än på länge: De borgerliga partierna enades tidigare i höstas enats under parollen Allians för Sverige och moderaterna har genom sin vänstersväng börjat stjäla väljare direkt från socialdemokratern. Klas Östman, redaktör för moderata idétidskriften Svensk Tidskrift och Carina Skagerlind, chefredaktör s-kvinnornas tidning Morgonbris har inbjudits till P1morgon för att spekulera kring debatten, klockan 8.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".