Fredagen den 15 oktober

Programledare: Anders Holmberg

Moderaterna hundra år
I helgen fyller moderata samlingspartiet hundra år. Under årens lopp har partiet spelat olika roller i svensk politik, från kampen mot allmän och lika rösträtt, över motståndet mot löntagarfonder, till dagens försök att bli ett brett borgerligt parti - med siktet på makten.  Ulf Adelsson, tidigare moderatledare, diskuterar med Tove Lifvendahl, före detta ordförande för Moderata ungdomsförbundet om partiets roll och riktning framåt kl 8.15.

Och missa inte de gratulationstelegram som P1-morgon har lyssnat av från telefonsvararen på det moderata partihögkvarteret. Lars Leijonborg, Bo Lundgren, Göran Jonsson, Lars Werner, Göran Persson och Carl Bildt gratulerar alla moderaterna på 100-årsdagen. I imitatören Göran Gabrielssons tappning. Han är annars känd för radiolyssnarna genom satirgruppen Public Service, ett stående inslag i Godmorgon Världen.

Sändes kl 6.28, 7.49 och 8.21.

Facklig skandal - isolerad händelse?
Igår avstängdes samtliga ombudsmän från den omtalade metallavdelningen 112 i Trollhättan. Tidigare har hela styrelsen avgått. Höga spritnotor och rykten om porrklubbsbesök, ligger bakom skandalen. Men är det en ovanlig fackklubb, och varför tillåts en sådan kultur i facket 2004, trots att missförhållandena har påtalats sedan länge? Vad är det som gör att varken jämställdhetsplaner och tidigare avslöjade sprit- och porrskandaler hindrar fackliga förtroendevalda från felsteg? Olle Sahlström, ombudsman på LO, som skrivit boken ”Den Röde Patriarken” medverkar kl 6.15.

Klockan 7.39 hör du en av topparna inom förbundsledningen i Metall, biträdande förbundsordförande Stefan Löwén förklara om Trollhätteavdelningens uppträdande är representativt för facket av idag.

Opposition med livet som insats
På söndag är det val i Vitryssland - bara 50 mil från Gotlands östkust - ett land som ofta kallats ”Europas sista diktatur”. Där styr den gamle kolschosdirektören och numera presidenten Aleksander Lukasjenko sedan 1994, då de första och enda riktigt demokratiska valen i Vitryssland hölls. Sen dess har det handlat om valfusk och manipulation. Hör om 25-åriga Olga Karatj från den lilla staden Vitebsk som arbetar aktivt för demokrati och mänskliga rättigheter. En verksamhet som lett till att hon regelbundet hotas till livet. Kl 6.19.

Örfil mot barn inte brottsligt
En pappa slog till sin dotter och knuffade sen ner henne i en snödriva. Händelsen ledde till åtal och häromdagen friades pappan av Varbergs tingsrätt. I domen skriver tingsrätten att pappans örfil inte vållade nåt mer än momentan smärta och att pappans reaktion måste ses som en befogad tillrättavisning. Annika Åhnberg, ordförande i Rädda Barnen och Ruby Claesson Harrold, jurist och ordförande för Nordiska kommitten för mänskliga rättigheter, diskuterar gränserna för barnaga kl 6.38.

Korrespondentkrönika
Christer Fridén berättar om den ömsesidiga misstänksamheten när han pendlar mellan Jerusalem och Amman.

Vänsterpartiet och Kuba
Är Kuba demokratiskt? Nej, Kuba är en diktatur, sa vänsterpartiets ordförande Lars Ohly i partiledaredebatten i riksdagen i onsdags. Men samtidigt är han medlem i Svensk-kubanska vänskapsföreningen, som på sin hemsida förklarar att alla som anser att Kuba är en diktatur är obildade - alternativt ociviliserade - maktmänniskor i Sverige. Ohly diskuterar sitt medlemskap med Martin Österlin, ordförande i Svensk-Kubanska vänskapsföreningen kl 7.21.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".