Måndag 18 oktober

Med Anders Holmberg

Tveksamt val i Vitryssland

I går kväll klockan åtta lokal tid stängde vallokalerna i Vitryssland. Vitryssarna har röstat till parlamentet samt folkomröstat om president Lukasjenko skall kunna omväljas för en tredje mandatperiod, vilket innebär en ändring i konstitutionen. Det är ett val som enligt oppositionen präglats av fusk, oppositionspolitiker har gripits och fängslats. Folkpartisten Cecilia Wigström, valobservatör från OSSE - Organisationen för Säkerhet och samarbete i Europa, bedömer valprocessen kl 6.15.

Veteraner för fred

Kriget i Irak har naturligtvis blivit en av de viktigaste frågorna i den amerikanska jämna presidentvalskampen, även om de båda kandidaternas politik och förslag för att försöka vända våldsspiralen på många sätt liknar varandra. Kriget i Irak har också väckt liv i den amerikanska fredsrörelsen på ett sätt som inte skett sedan vietnamkrigets dagar. En av de mest aktiva organisationerna är Veterans for Peace, där krigsveteraner engagerar sig för fred - vår korrespondent har besökt organisationens huvudkontor i Saint Louis, Missouri. Reportage kl 6.20.

Korrespondentkrönika från Berlin

Kristian Åström är nöjd med tillvaron - vad ska han då berätta om? Hör kl 6.26.

Leissner i Bagdad

Våldet i Irak fortsätter. USA:s attackerade igår på nytt motståndsfästet Falluja och i Bagdad dödades igår kväll sju personer i ett bilbombsattentat. Och i Bagdad finns förra folkpartiledaren och ambassadören Maria Leissner – som är där för att jobba för en amerikansk organisation i Irak för att hjälpa till att bygga upp demokratin i landet. Leissner medverkar från ett tak i Bagdad kl 6.38.

Junilistan bjuder in väljare till Bryssel

Junilistan bjuder nu alla sina sympatisörer på studiebesök i Bryssel, EU:s huvudstad, vilket till största delen finansieras med pengar ur EU:s besöksbudget. Cirka tusen personer registrerade sig som Junilistans sympatisörer i valrörelsen och nu har den första gruppen visats runt i Europaparlamentet i Bryssel. Junilistan vill att sympatisörerna ska lära känna EU och bli kunskapsambassadörer i sina hemlän. En av dom är Olof Herri från Nikkaluokta i Norrbotten. Reportage av Kerstin Brostrand kl 6.44.

Färre sjuka genom ökad press på arbetsgivarna

Idag presenterar arbetslivsminister Hans Karlsson sitt redan omdiskuterade förslag för att få ned sjukskrivningstalen. Arbetsgivarna ska betala de två istället för som idag de tre första sjukveckorna. Nytt är att man efter två veckor också ska stå för 15 procent av sjuklönen, utan nån bortre gräns. Samtidigt sänks arbetsgivareavgiften generellt så att den arbetsgivare som har få sjuka anställda tjänar på det nya systemet och den med många sjuka får betala mer än idag. Arbetslivsminister Hans Karlsson diskuterar med Stig Claesson, företagare i Småland och en av männen bakom det så kallade Gnosjöupproret kl 7.21.

Moderat beklagar klappjakt på kommunister

Mobbning, blodtörst och skadeglädje. TV-programmet Uppdrag granskning har blivit vår tids gladiatorspel. Nu är klappjakten på kommunister igång, beklagar den moderata partistyrelsemedlemmen Tove Lifvendal i Svenska Dagbladet. Hon diskuterar programmet med dess ansvarige utgivare Nils Hansson kl 7.39.

Biologiböcker med fördomar

Många högstadieskolor använder biologiböcker som beskriver homosexuella i fördomsfulla ordalag. Detta trots att RFSL sedan länge svartlistat dom böckerna. Det är alltså enkelt för skolorna att veta vilka böcker de skall välja och inte välja, om de vill förmedla moderna värderingar om homo- bi och transpersoner. Vilket ansvar har lärarkollektivet för att böckerna fortfarande finns kvar i undervisningen? Annika Ryng från RFSL, riksförbundet för sexuellt likaberättigande, diskuterar med Per Hellström, grundskollärare som också sitter i Lärarförbundets styrelse kl 8.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".