Lasse Johansson

Fredag 22 oktober

Med Lasse Johansson

Smutsig USA-kampanj

Med elva dagar till det amerikanska presidentvalet blir kampanjen mellan Bush och Kerry allt smutsigare. Nu är det ”negative campaining” som gäller - att svärta ned motkandidaten istället för att framhålla sina egna goda sidor. Thomas Nordgren, vår korrespondent i Washington, ger exempel på en hårdnande amerikansk presidentvalskampanj, kl 6.15

Korrespondentkrönika

Inför Norges jättefirande nästa år, hundra år sen unionen med Sverige upplöstes, har norrmännen blivit alltmer svenskvänliga, rapporterar Beatrice Janzon.

Tätbefolkade Tenstabor

Under morgonen har Ekot rapporterat att människor som bor i tätbefolkade områden mer utsatta för att drabbas av alkohol- eller drogrelaterade sjukdomar. De mest tätbefolkade områdena i Sverige är storstadsområdernas stadskärnor och förorter. Tensta i nordvästra Stockholm pekades nyligen ut som en av Stockholms största öppna drogmarknader. I över 20 år har Tenstaborna arbetat för att stoppa försäljningen av droger, men ändå pågår langningen öppet, precis i närheten av dagis och skolor. Hör Katja Magnussons reportage kl 6.20 och en diskussion mellan kriminalinspektör Stefan Anering som arbetar i Rinkeby och Björn Fries, regeringens narkotikasamordnare kl 8.42.

Jämställdhet och segregation

Igår presenterade Göran Persson den nya ministern för storstad, integration och jämställdhet. Det blev Jens Orback, tidigare journalist och kommunpolitiker i Stockholm. Vilka krav har han på sig när det gäller integration och jämställdhet? Agneta Stark, rektor på högskolan i Dalarna och Dennis Latifi, områdesutvecklare i Alby diskuterar Orbacks områden kl 6.39. Den nyblivne ministern berättar om hur han ser på jämställdhet och integration kl 8.15.

Britter flyttar närmre Bagdad

Irakkriget fortsätter att skapa problem för Storbritanniens premiärminister Tony Blair. Igår kom beskedet att brittiska trupper ska flyttas till den amerikanska zonen närmare Bagdad. Och där är risken att dödas betydligt större än i Södra Irak där britterna har huserat hittills. Beslutet kom efter en amerikansk begäran - något som har fått breda grupper inom Blairs eget parti att misstänka att deras partiledare försöker ge president Bush ett handtag i valkampanjen. Med brittiska soldaters liv som insats. Agneta Ramberg, SR:s korrespondent i London berättar mer kl 7.21.

Muren byggs upp i Berlin

I november för 15 år sedan föll muren som delade Berlin i ett öst och ett väst - under åren dödades över 200 människor när dom försökte ta sig förbi mur, stängsel och vakter - och efter kalla krigets slut revs hela komplexet som sträckte sig 15 mil runt Västberlin. Men inför årsdagen bygger man i hjärtat av staden åter upp en del av den förhatliga muren - något som vållat både debatt och upprörda känslor, berättar vår tysklandskorrespondent Kristian Åström kl 7.25.

Baylan ny skolminister

En av dom nya ministrar som väckte mest uppmärksamhet igår var Ibrahim Baylan, ny skolminister med ansvar för grund- och gymnasieskolan. Han frågas ut kl 7.42.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".