Anders Holmberg

Fredag 29 oktober

Programledare: Anders Holmberg

Arafat svårt sjuk - vad säger man i Israel?
Det finns inga självklara efterträdare till Arafat som palestiniernas ledare. Många fruktar att det kan bli en blodig maktkamp inom det palestinska lägret. Frågan är hur detta skulle påverka israelerna och vad som skulle förändras för Israel med en annan palestinsk ledning. Miriam Ettlinger Freind bor i Jerusalem och är bland annat engagerad i fredsrörelsen där. Klockan 6.15 berättar hon om den enorma uppståndelse Arafats sjukdom väcker i Israel.

Kina växer - även på bredden
I Kina har övervikt blivit ett nytt och växande problem. Efter många årtionden av hårda förhållanden och svält har den ekonomiska boomen i Kina lett till fetma. Problemet är så allvarligt att det i dag finns sjukhus, som bara behandlar överviktiga. Ekots Asienkorrespondent Alice Petrén rapporterar från det mest kända i staden Tianjin, klockan 6.25.

Tupplur i bil farligt för trafiken
Var femte trafikolycka beror på problem med att föraren har sovit för lite innan han eller hon satte sig vid ratten. I siffror betyder att mellan 40 och 50 personer dör i trafiken på grund av trötthet varje år i Sverige.

Nattskiftsarbetare och semesterresenärer är riskgrupper. Trötthet är faktiskt en lika allvarlig risk i trafiken som alkohol. P1 morgons reporter Sabina Kuutti har träffat en man som somnade bakom ratten, hör honom klockan 6.38. Därefter följer en diskussion med sömnforskaren Torbjörn Åkermark och riksdagsledamoten Claes Roxbergh om vad politikerna kan göra för att hindra att folk kör bil när de är för trötta.

Public service-debatten fortsätter
Moderaternas representant i Sveriges Radios ägarstiftelse Gunnar Hökmark ser inte radiomedarbetaren Cecilia Uddéns uttalande i P1-morgon häromdagen som en slump. Han sa igår i ett pressmeddelande att ”Sveriges Radios rapportering har under många år underskattat övergreppen i socialistiska diktaturer och samtidigt varit ytterligt kritisk till demokratiskt valda regeringar och politiker som inte accepterar socialdemokratiska utgångspunkter.” Gunnar Hökmark debatterar uttalandet med den s-märkta debattören Per Wirtén klockan 7.21.

Kontroversiellt dataspel manlig affär
Idag släpps den nya versionen av det mycket populära - men också kontroversiella - dataspelet Grand Theft Auto. Det är ett spel som väckt debatt på grund av sitt våldsamma å grabbiga innehåll. För trots att dataspel funnits i nästan 30 år så fortsätter spelen - å spelandet - att vara en minst sagt manlig affär. Vår reporter Therese Bergstedt bestämde sig för att ta reda på varför. Hennes reportage sänds klockan 7.39.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".