Måndag 8 november

Programledare: Lasse Johansson

Presidentkandidaterna som försvann
Michael Dukakis, Bob Dole Al Gore och nu John Kerry. Hur går diskussionen om Kerrys framtid och vem ska axla manteln som demokraternas hopp? Vad händer med den som förlorar kampen om världens mäktigaste ämbete? Och hur skiljer sig sättet att ta hand om avdankade politiker i USA från hur de hanteras i Sverige?

Kring detta ämne samtalade vår korrespondent i New York Anders Ask och den tidigare generalkonsuln i samma stad, Olle Wästberg kl 06.15.

Radio Galen
Från den skånska universitetsstaden Lund sänds landets enda radioprogram av och för människor med psykisk sjukdom. Programmet är en udda röst i etern som med hjälp av både humor och allvar ägnar sig åt att belysa och avdramatisera psykisk sjukdom, åt att ställa krav och pressa politiker. Vår reporter Agneta Furvik följde med under en direktsändning av - ”Radio Galen.” Sändes kl 06.24

Socialdemokraterna nobbar vänsterkoalition
Vänsterpartiet har förlorat förtroendet för socialdemokraterna och Göran Persson - det slogs fast i en debattartikel igår - skriven av bland annat vänsterns förste vice ordförande Ingrid Burman. Detta efter att Göran Persson sagt att han kan tänka sig ministrar från miljöpartiet - men inte från vänstern i en rödgrön regering efter nästa val. Detta har alltså fått vänsterpartiet att gå i taket och tala om förlorat förtroende. Men vad har egentligen vänsterpartiet att hota med? Hur ska partiet komma ur sin rävsax där man å ena sidan inte kan rösta fram en borgerlig regering, å andra sidan inte har någon riktig möjligthet att lägga kraft bakom orden i förhandlingar med socialdemokraterna? Debatt mellan Ingrid Burman (v) och Marita Ulvskog (s) kl 06.39.

Och kl 07.39 samtalade vi med Ekots Tomas Ramberg om hur vi ska förstå socialdemokraternas utspel och hotet från vänsterpartiet om att rösta ner en rödgrön regering.

USA redo inta Falluja
Under de tidigare morgontimmarna kom rapporter om hur amerikanska och irakiska trupper tagit kontrollen över västra delen av staden Falluja. ”Satan lever i Falluja - vi ska förrinta honom.” Så uttryckte sig en amerikansk marinkårsofficer häromdagen i en intervju om den attack som nu rycker allt närmare. Staden som beskrivs som det irakiska motståndets hjärta. Här finns flera olika motståndsgrupper - bland annat tidigare anhängare till den störtade presidenten Saddam Hussein. Här tros också den omtalade terroristen Abu Musab al-Zarqawi gömma sig. Varför sker detta nu? Varför har världens största krigsmakt så svårt att betvinga en gerilla bestående av några tusen man? Och vilka politiska risker tar USA med det som tros bli de värsta gatustriderna för amerikanska soldater sedan Vietnamkriget. Det var frågor som ställdes till Patrick Cockburn, brittisk journalist och irakexpert, och Stefan Ring, stategilärare på Försvarshögskolan. Sändes kl 07.21

Kineser i jakt på rättvisa
Det finns stora brister i det kinesiska rättsystemet - något som visar sig i att hundratusentals kineser söker sig till Peking för att få Högsta Domstolen att behandla deras fall. Det kan handla om allt från mord till konfiskation av provat egendom i spåren av den snabba ekonomiska utvecklingen. Oftast lyckas de inte få sina fall behandlade men detta är en mycket politiskt känslig fråga. Vår Asienkorrespondent har träffat några av dom människor som förgäves söker upprättelse. Sändes kl 08.22

Förtroendet för makteliten har aldrig varit lägre
Svenskarnas förtroende för makteliten, det vill säga företagare och politiker, har aldrig varit så lågt som det är idag. Det visar en beställd sifoundersökning som gjorts av företagaren Bo Ekman och som idag presenteras i Svenska Dagbladet. Vad ligger bakom den utvecklingen och vad leder den till. Bo Ekman gästade P1-morgon kl 08.15.